Zelena stranka uputila zahtev Trivanu za hitno rešavanje zagađenosti Zrenjanina 1Foto M.P.

Savet Zelene Stranke za zaštitu životne sredine zatražio je danas od ministra Gorana Trivana, da hitno i bez odlaganja počne da rešava problem koji ugrožava građane Zrenjanina godinama.

Građani Zrenjanina su izloženi ekološkoj agresiji koja se odražava na njihovo zdravlje. I ne samo to, građani se obmanjuju i serviraju im se netačne informacije o stanju životne sredine, te se Ministarstvo pasivno i sa izgovorima odnosi prema problemu koji je direktno u nadležnosti Ministarstva životne sredine.

Pravo na zdravu životnu sredinu i zdrav život ima svaki pojedinac, kao i na istinito i pravovremeno obaveštavanje o stanju životne sredine i u tom smislu Grad Zrenjanin ne sme biti izuzetak.

Zrenjaninci su izloženi neadekvatnom radu zrenjaninske kafilerije „Prekon“ koja emituje štetne materije i truje građane. Osim izrazito neprijatnog mirisa koji je nepodnošljiv, u vazduh se ispuštaju toksične supstance, kao što su amonijak, akrolein i vodonik-sulfid, od kojih je najopasnija kancerogena supstanca akrolein. Takođe, širenje ovih mirisa izaziva i specifične zdravstvene tegobe kod ljudi, kao što su alergije, glavobolja, zamor, mučnina i nesanica.

Fabrika za obradu životinjskog otpada „Prekon“ – kafilerija, u vlasništvu je kompanije „Matijević“. Prva reakcija stanovnika na smrad koji se širio i na pojačane zdravstvene probleme i alergije, pokrenuta je iz MZ „Dositej Obradović“ još 2012. godine, kada je peticiju protiv rada kafilerije bez potrebne opreme za saniranje i ispuštanje otrovnih i drugih zagađujućih – toksičnih čestica u vazduh, potpisalo 8.300 građana. Nadležna inspekcija je još tada izašla na teren, ali se do danas ništa nije uradilo po tom pitanju. „Iako smo 2012. naložili da se redukuju mirisi, mi to nismo mogli da iskontrolišemo jer nemamo adekvatnu laboratoriju, opremu i postupak propisan Zakonom kojim bismo to mogli da proverimo“ – rekla je, tada nadležna, inspektorka zaštite životne sredine Gradske uprave, Dragana Adamović.

Savet Zelene stranke za zaštitu životne sredine traži od Ministra zaštite životne sredine da preduzme sve zakonom predviđene mere da ove probleme konačno reši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari