Zelenović: Bojkot nije cilj opozicije, Srbija očekuje pomoć EU 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Predsednik Zajedno za Srbiju i jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović poručio je danas da bojkot nije cilj opozicije, već sredstvo za postizanje osnovnih uslova u kojima konačno može da se vodi dijalog o putu kojim se kreće Srbija.

On je na okruglom stolu u Briselu posvećenom izbornim uslovima u Srbiji poručio da računa na pomoć EU u trenutku kada Srbija prolazi kroz teške, ali neophodne strukturne promene.

Zelenović je naveo da je kontrola institucija i medija od strane vlasti u Srbiji naterala veći deo opozicije da objavi bojkot predstojećih izbora najavljenih za proleće ove godine.

Kazao je da je on dve godine tražio dijalog sa vlastima u Srbiji o poboljšanju izbornih uslova.

„Uprokos tome, vlast je na dijalog pristala tek u avgustu ove godine kada je bilo kasno za neke značajne promene, obzirom da se izbori održavaju na proleće“, rekao je Zelenović.

On je pozvao Evorpsku uniju da se ponovo posveti Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji, kako bi se sprečila mogućnost eskalacije trenutne krize.

„Potrebna nam je vaša pomoć kako bi se čulo o situaciji u Srbiji, stavio pritisak na vlast i napravile značajne reforme koje će koristiti i Srbiji i EU“, rekao je Zelenović.

On je naveo i da su mediji u Srbiji pod potpunom kontrolom vlasti i da se u njima ne može čutu glas nekoga ko kritikuje aktuelnu vlast.

„Svi oni koji kritikuju vlast bez obzira da li su novinari, sudije, profesori ili čak i glumci, bivaju nemilosrdno napadnuti od strane režimskih medija“, rekao je Zelenović.

Obzirom da, kako je rekao, u mejnstrim medijima ne može da se čuje kritičko mišljenje, pritisak na birače je ogroman.

„Oko 250.000 ljudi radi u javnom sektoru sa ugovorima na odredjeno vreme koji ističu malo pre izbora. Ugovori će biti obnovljeni samo ako zaposleni prilože dokaz da su glasali za vladajuću partiju. Ako se tome dodaju i pordice tih zaposlenih to čini oko 20 odsto biračkog tela“, rekao je Zelenović.

Zelenović je govorio i o slučaju uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića za koga je rekao da je u pritvoru, nakon što je izneo dokumenta koja ukazuju da je otac ministra unutrašnjih poslova povezan sa sumnjivom trgovinom oružjem.

Kako je rekao, to je jedan od dokaza da vlast kontroliše sve ključne institucije u državi.

Rekao je da nema sumnje da u Srbiji raste uticaj Rusje i Kine, ali da kada gradjane pitaju gde žele da im deca odrastaju odgovor je uvek Evropska unija.

„Gradjani Srbije žele da žive u državi sa kvalitetnim obrazovanjem i zdravstvenim sistemom, u državi gde je vladavina prava realnost, a ne termin koji se pominje u novinama. Žele državu u kojoj će njihova deca živeti i hteti da ostanu i grade budućnost“, rekao je Zelenović.

Na tribini „Srbija u trci za slobodne izbore“, koju je organizovala grupa Socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu govorili su Tanja Fajon, šefica delegacije u parlamentarno odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić i lider SSP Djilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari