Zelenović: Vučić treba da se izvini za atmosferu linča 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

Od policije i nadležnih organa još nisam dobio nikakav odgovor na pretnje i pozive na linč koji su mu prošle nedelje upućeni sa društvenih mreža, kaže za Danas Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

On za naš list pojašnjava da je poziv da se ispred njegove kuće okupe građani Šapca i da proteraju ga iz grada, jer je pozivao na proteste opozicije protiv režima Aleksandra Vučića, shvatio kao ozbiljnu pretnju, da se plaši za bezbednost svoje porodice, ali je i apelovao na najviše funkcionere Srpske napredne stranke da „smire svoje članstvo“ i „suzbiju agresiju i nasilje“.

– Ta agresija dolazi odozgo, od najviših funkcionera SNS, pre svih, od Aleksandra Vučića. Molio bih ga da apeluje na svoje pristalice, da ne širi agresiju i svojim ponašanjem ne inspiriše i ne doprinosi atmosferi linča političkih neistomišljenika – ističe Zelenović za naš list.

Prema njegovim rečima, jedan od lokalnih pristalica SNS iz Šapca, koji je pozivao na proterivanje iz grada i okupljanje ispred kuće u kojoj živi, juče mu je uputio izvinjenje zbog toga što je uradio.

– U redu da je mi se neko izvini i da ja to izvinjenje primim, kada je reč o privatnim stvarima. Ali, ovo nije privatna stvar. Ovo odavno nije privatna stvar… Tog čoveka ja lično ni ne poznajem. Ne znači mi njegovo izvinjenje ništa, a ne znači ni građanima koji žive u atmosferi linča zbog toga što drugačije političke misle – ističe Zelenović za Danas.

Gradonačelnik Šapca napominje da je ovaj napad usledio nakon što je pozvao na proteste protiv režima Aleksandra Vučića.

– To sam učinio opet, i opet ću. Jer smatram da je ovaj režim poguban po budućnost ove države i njenih građana. Ono što se desilo meni i što se uveliko dešava unazad godinama u Srbiji, agresija i nasilje u svakom segmentu života, to je direktna posledica političkog diskursa SNS i njenog predsednika Aleksandra Vučića – smatra Nebojša Zelenović.

Sagovornik Danasa zaključuje da izvinjenje za takvu atmosferu treba da krene od Aleksandra Vučića.

Podsetimo, pre sedam dana, jedan od članova Fejsbuk grupe „Oslobodimo Šabac“, nakon što je Zelenović u Skupštini grada pozvao na okupljanje na sledećim protestima „Stop krvavim košuljama“ i fer izbore, naveo adresu na kojoj gradonačelnik Šapca stanuje sa porodicom i pozvao ostale korisnike te društvene mreže da se „okupe ispred zgrade i oteraju ga iz grada“. Na istoj Fejsbuk stranici, otvoren poziv na nasilje između ostalih odobrio je i odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini grada Šapca Goran Mijailović pozivajući na danonoćnu blokadu stana u kom živi gradonačelnik sa svojom porodicom. Poziv na protest ispred zgrade u kojoj živi gradonačelnik sa porodicom uputio je i aktivista šabačkog Gradskog odbora SNS Mladen Čolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari