Ziberaj: Stranci neće moći da se mešaju u izbornu kampanju, ni Vučić neće moći na Kosovo 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC (arhiva)

Institucije Kosova neće dozvoliti da bilo koji državni predstavnik bilo koje druge države dođe na Kosovo i vodi kampanju dok je zemlja u izbornom procesu, izjavili su zvaničnici kosovske vlade za radio Slobodna Evropa.

Savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, Jetlir Ziberaj kaže da institucije Kosova neće odobriti ulazak na Kosovo nijednom predstavniku drugih zemalja, posebno srpskim zvaničnicima koji bi imali za cilj da učestvuju u izbornoj kampanji na Kosovu.

„Apsolutno, nijedan državni predstavnik bilo koje druge države ne može ovde da dođe i vodi kampanju. Ovo je izuzetno osetljiv period. U ovom slučaju, najave zvaničnika Vlade Srbije da će doći na Kosovo i voditi izbornu kampanju nisu razumljive. U stvari, oni su nam razumljivi, jer imaju stalnu tendenciju da zategnu situaciju, da izazivaju tenzije na Kosovu. Ali kosovske institucije nikada neće dozvoliti da izborni proces bude oštećen“, rekao je Ziberaj.

Kako kaže, kosovske institucije su po ovom pitanju u potpunoj koordinaciji sa međunarodnom zajednicom kako bi se garantovao nesmetan izborni proces i kako bi građanima bilo zagarantovano slobodno glasanje.

Shodno tome, prema njegovim rečima, građani Kosova, Srbi, ne mogu se ni na koji način primorati za koga će glasati već će glasati po svojoj volji.

Što se tiče najave o mogućoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu u vreme predizborne kampanje, Ziberaj je rekao da u vreme predizborne kampanje neće biti dozvoljena poseta „ni jednoj osobi koja ima za cilj da pogorša i destabilizuje situaciju“.

Međutim, politički analitičar i bivši poslanik Skupštine Kosova ispred SLS naglašava da je Beograd, manje-više, uvek imao uticaja na kosovske izborne procese i tako će biti i sada.

„Čini mi se da nikada ranije nije bilo većeg uticaja Beograda nego sada. Očigledno je da je Srpska lista organizacija koja je pod potpunom kontrolom beogradskih vlasti. U svakom slučaju, to je najdominantnija srpska politička struktura na Kosovu. Svi resursi se koriste da bi ljudi izašli na birališta i glasali za Srpsku listu“, rekao je Miletić.

Imajući u vidu stav kosovskih vlasti da neće dozvoliti da srpski zvaničnici uđu u zemlju tokom izbornog procesa, Miletić je rekao da i ako se to ostvari neće imati mnogo efekta.

Štaviše, prema njegovim rečima, kosovske vlasti žele da pokažu da se one ipak pitaju kada je reč o srpskoj zajednici na Kosovu, ali da je sve to, kako kaže, više usmereno na albansko biračko telo.

Miletić kaže da i izjave beogradskih vlasti i izjave Prištine pokazuju mentalitet obe strane.

„Politike obe vlade, i Srbije i Kosova, su politike sukoba, politike agresije, politike netolerancije. Obe strane se hrane takvim postupcima i izjavama i sve to ide u prilog onima koji ne žele da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine, pre svega Srba i Albanaca“, rekao je Miletić.

Srpska lista, koja je u prethodnom zakonodavnom mandatu imala devet od deset poslanika koji predstavljaju srpsku zajednicu na Kosovu.

Pored SL na ovim izborima učestvuje i koalicija „Sloboda“ koju čine dve srpske političke partije, Napredna stranka Kosova i Nova stranka Kosova.

Na izborima učestvuje i Samostalna liberalna stranka Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari