Žika Gojković: Podržaćemo kandidaturu Miloša Jovanovića za predsednika 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

„Nije logično da POKS kao monarhistička stranka ima svog kandidata za predsednika Republike. Mi ćemo podržati onog kandidata koji je spreman da otvori pitanje obnove Kraljevine Srbije, nakon više od sedamdeset godina i pruži građanima priliku da se izjasne o tome, ili putem izbora za ustavotvornu skupštinu. Lider DSS, dr Miloš Jovanović je izrazio spremnost na to“, kaže u razgovoru za Online Danas Žika Gojković, lider POKS-a.

Gojković smatra da bi Jovanović bio dobar kandidat za predsednika Srbije, jer je „pošten, patriota, ima karijeru bez ijedne mrlje i vrhunsko doktorsko obrazovanje političkih nauka sa legalnom diplomom iz Sorbone“.

-Mi ćemo ga podržati, ako ga DSS predloži za predsednika, poručuje Gojković.

Žika Gojković: Podržaćemo kandidaturu Miloša Jovanovića za predsednika 2
Miloš Jovanović i Žika Gojković Foto: FoNet/Aleksandar Barda

*Najavili ste da ćete uskoro potpisati koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom Srbije. Šta će on podrazumevati i da li ste već utvrdili koalicione kvote ?

– Ima još dosta vremena do izbora, a naročito do koalicija i kvota. Ne znamo ni da li će biti raspisani parlamentarni izbori sa predsedničkim i beogradskim, ali ono što su naše dve stranke do sada učinile je da smo potpisali političko-programsku platformu u sedam tačaka pod nazivom Nacionalno-demokratska alternativa (NADA) iza koje smo stali i pozvali i druge stranke, udruženja i grupe građa da je podrže, kao i ugledni pojedinci. Želimo građanima da ponudimo ozbiljnu umereno desnu alternativu postojećoj vlasti. Za POKS je ovaj programski savez izuzetno važan jer time širimo front stranaka i udruženja građana koji su otvoreni za pitanje obnove Kraljevine Srbije.

*Pretpostavljam da će POKS i DSS zajednički nastupi u dijalogu za bolje izborne uslove. Šta je po vama crvena linija?

– Učešće u dijalogu pod protektoratom stranaca, ponižavajuće je za Srbiju. Mi se time svesno odričemo dela suvereniteta naše zemlje. Ako smo suverena država, a valjda jesmo, mi to ne smemo dozvoliti. Sami treba da rešavamo izazove u našoj kući i među sobom, kao porodica. Ne mislim da će biti lako naći rešenje, ali sam duboko uveren da smo dovoljno zreli kao narod i predstavnici tog naroda, da bez tutora spolja, dođemo do prihvatljivog kompromisa i rešenja. Tražićemo zabranu funkcionerske kampanje. Ona najviše ugrožava regularnost izbora jer je dominantna u informativnim programima televizija sa nacionalnom frekvencijom i narušava ravnopravnu zastupljenost stranaka u medijima. Ne očekujem da ćemo posle dijaloga imati idealne uslove za izbore, ali sam uveren da će biti bolji nego ranije, a nadam se i najbolji do sada, jer realno nikada pre se nije toliko pažnje posvetilo izbornim uslovima.

*Ako vaši uslovi ne budu ispunjeni, znači li to da nećete izaći na izbore?

– Vreme je pokazalo da bojkot nije bio rešenje za prethodne izbore, a za ove će biti još manje. Mi smo izašli i na prethodne izbore, a duboko verujem da će izborni uslovi za ove biti nešto bolji. Nelogično bi bilo da na ove ne izađemo. Izborni uslovi nikada nisu bili idealni, ali se na njima ipak svaka vlast promenila, pa će i ova.

*Zašto verujete da će posle dijaloga mediji biti bolji, ako sada ni na jednoj naslovnoj strani provladinih medija nema ni reči o slućaju Palme i podvođenja maloletnica u Jagodini?

– Mediji nigde u svetu nisu potpuno nezavisni, ali u Srbiji naročito nisu. To je zato što imamo jednu stranku koja ubedljivo dominira nad drugima, ne samo u trenutnoj podršci građana, nego i u finansijskom smislu i po uticaju na medije. Pritisak opozicije je prilično veliki i ja mislim da će stega vlasti prema medijima biti manja nego na prošlim izborima.

*Kako vam se čini to upadljivo ćutanje dominantne stranke o slućaju iz Jagodine i da li to znači da će se Vučić odreći Palme?

– Vučić ima toliku većinu u Skupštini da se može odreći bilo koga od svojih trenutnih partnera. Ako tužilaštvo dokaže na sudu osnovanost optužbe, verujem da će mu isplativije biti da se odrekne bilo koga, pa i Palme, nego da u izbornu kampanju uđe sa tom aferom.

*Zar u normalnim okolnostima ne bi svaka vlada pala zbog ovoga ?

– Toliko puno je afera imala ova i prethodne Vlade, da mi se čini da su se ljudi već nekako navikli i da ih ništa više ne može iznenaditi i šokirati. U Carevini Japanu ministar saobraćaja podnese ostavku ako voz kasni više od pola sata, u Kraljevini Švedskoj ako se dokaže da neki minister ima lažnu diploma pada cela vlada. Republike su izgleda malo fleksibilnije po tom pitanju.

*A u našoj Republici previše je afera bez epiloga?

– To je tačno, ali afera ima decenijama unazad i biće ih dokle god se ne promeni sistem koji je instaliran 1945.godine. Mogu se političari menjati na vlasti, kao i političke stranke, ali dokle god imamo nakaradni republikanski sistem, neće se ništa suštinski promeniti. Promene će nastupiti tek kada obnovimo Kraljevinu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari