Živković pozvao opoziciju da privremeno prekine bojkot i postavlja pitanja Vladi 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsednik Nove stranke Zoran Živković pozvao je poslanike opozicije koji bojkotuju parlament da dođu u četvrtak na sednicu Skupštine Srbije na kojoj će biti i članovi vlade i da im postave pitanja.

Njegove kolege koje bojkotuju rad parlamenta tvrde da pitanja Vladi nisu dovoljan razlog za prekid bojkota.

“Mislim da će i oni koji podržavaju bojkot imati razumevanja i da će nam oprostiti kada dođemo s pitanjima zbog kojih će neki da ‘grizu donju usnu’”, rekao je Živković novinarima u parlamentu Srbije, dodajući da se zalaže za takozvani “aktivan bojkot”, odnosno da poslanici, iako ne prisustvuju plenumu, budu u Skupštini i da po potrebi ulaze u skupštinsku salu, u zavisnosti od tema i da reaguju na korist građana, ali i da prisustvuju pojedinim skupštinskim odborima.

Upitan da li će on lično prisustvovati sednici na kojoj će članovi vlade odgovarati na pitanja poslanika, odgovorio je da će o tome tek da odluči i da je to pitanje solidarnosti, jer, kako kaže, saglasnost u opoziciji, makar bila i neefikasna, bolja je od “prepucavanja na društvenim mrežama”.

Sanda Rašković Ivić šefica poslaničkog kluba Nova Srbija, Pokret za spas Srbije kaže za Danas da pitanja članovima Vlade Srbije nisu dovoljan razlog za prekid bvojkota.

“Dijalog nije uspostavljen, pa ne vidim razlog zašto prekidati bojkot. Sitni signali uspostavljanja nekog reda u rad parlamenta jesu neki mali korak napred, ali nedovoljan za promenu stava o bojkotu“, objašnjava Rašković Ivić, dok Jovan Jovanović, poslanik građanske platforme smatra da selektivni bojkot nije bojkot i da opoziciju obavezuje Sporazum sa narodom koji predviđa bojkot dok ne budu uspostavljeni normalni uslovi za rad.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Samostalni poslanici kaže za Danas da Živkovićeva ideja ne zavređuje bilo kakav komentar, a šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Goran Ćirić ističe da će poslanici te stranke nastaviti bojkot parlamenta do ispunjenja zahteva 1 od 5 miliona.

“Rekao sam i ponoviću. Ne želim da se igram politikom i sa potpisom na Sporazum sa narodom. Vratićemo se u Skupštinu kada dobijemo garancije da će se tamo nešto zaista promeniti. Učestvovaćemo na izborima ako se najmanje šest meseci ranije oslobode mediji i stvore uslovi za fer i poštene izbore. Ako toga nema, ostaje bojkot i Skupštine i izbora. Zbog nagomilanih afera samo u poslednjih 10 dana ministara Nedimovića, Šarčevića, Lončara i Stefanovića Vlada treba da podnese ostavku, treba da bude formirana prelazna, nestranačka vlada, kao u Austriji, da onda idemo na proleće na opšte izbore, pa ko pobedi, ali nakon 6-9 meseci sloboidnih medija i otvorene debate vlasti i opozicije“, precizira Boško Obradović, poslanik i lider Dveri.

Đorđe Vukadinović, koji od sednice o Kosovu i Metohiji prisustvuje sednicama parlamenta, kaže da selektivno bojkotuje parlament, odnosno da njegovo prisustvo u parlamentu podseća na štrajk upozorenja u prosveti kada nastavnici drže čas od 30 minuta, jer ne podnosi amandmane, ne učestvuje u delu rasprave, ali postavlja poslanička pitanja. On napominje da je vlast ispunila dobar deo zahteva opozicije koji se tiču parlamenta, nema više spojenih tačaka dnevnog reda, sednica se zakazuje na vreme.

“Opozicija je ladno to mogla da proglasi kao pobedu i da se vrati tematski na neku sednicu, a ispalo je ovako da ništa nema od protesta, ništa od slobodne zone, a u parlamentu teramo do kraja“, kaže Vukadinović.

Poslovnikom Narodne skupštine predviđeno je da poslednjeg četvrtka u mesecu članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika.

Veselinović: Savez za Srbiju ostaje dosledan bojkotu parlamenta

Za Savez za Srbiju ne postoji mogućnost povratka u skupštinsku salu dokle god se ne oslobode mediji i uspostave uslovi za slobodne i poštene izbore. Na to nas obavezuje Sporazum sa narodom koji je potpisalo oko 200.000 građana i svako kršenje toga značilo bi izdaju naših sugrađana. Nikakvih kompromisa ili polubojkota neće biti dok se ne ispune kako zahtevi navedeni u Sporazumu sa narodom, tako i zahtevi Stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“, naveo je u saopštenju Janko Veselinović, predsedavajući SZS i predsednik Pokreta ze preokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari