Živković: Tepićeva ostaje članica i poslanica Nove 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Marinika Tepić i Vesna Rakić Vodinelić podnele su ostavke na funkcije u Novoj stranci, ali je nisu napustile.

Ostaju i dalje članovi Nove. Ostavka je lični čin i ja to naravno ne bih da komentarišem, jer se i po Statutu stranke o tome ne odlučuje. Ostavke mogu da komentarišu oni koji podnose ostavku, ali ne i ja – kaže Zoran Živković, lider Nove stranke, za Danas. On je tako odgovorio na pitanje kako komentariše ostavke Vesne Rakić Vodinelić i Marinike Tepić, koje su se na taj čin odlučile nezadovoljne rezultatom liste „Da oslobodimo Beograd“ na beogradskim izborima.

Na pitanje ostaje li Tepićeva i dalje deo poslaničkog kluba slobodnih poslanika, lider Nove stranke napominje za naš list da on u tom segmentu ne vidi nikakve promene. „Marinika nije najavila da izlazi iz poslaničkog kluba“, zaključuje Živković.

Poslanica Nove stranke juče nije htela da komentariše razloge ostavke, ali je najavila da će za Danas narednih dana sve obrazložiti zašto je napustila Predsedništvo i funkciju poverenice za Vojvodinu. Vesna Rakić Vodinelić nije odgovarala na naše pozive.

Tepićeva je u tokom vikenda preko Tvitera saopštila da podnosi ostavku u Predsedništvu Nove stranke i na funkciju poverenice za Vojvodinu. „Nespremnost da se razume poruka birača na beogradskim izborima, preuzme odgovornost i promišljaju promene, glavni su motivi“, navela je Tepićeva na svom Tviter nalogu i dodala da neće odustati od politike. „Ne odustajem od politike, ona nije nečastan posao. Samo je nečasno zloupotrebljavaju“, kazala je Tepićeva, ne precizirajući da li ostaje i dalje članica i poslanica Nove.

Marinika Tepić je u parlament Srbije ušla kao poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali je pred predsedničke izbore istupila iz te stranke zbog neslaganja sa predlogom da lider LSV Nenad Čanak bude kandidat za predsednika Srbije. Saopštavajući da joj se putevi sa LSV razilaze ona je objasnila da je svaki glas protiv Saše Jankovića glas protiv Srbije, a za kandidata vlasti. Aktivno je učestvovala u Jankovićevoj kampanji, ali se, uprkos očekivanjima, nije priključila Pokretu slobodnih građana, po završetku izbora. O razlozima razlaza sa Jankovićem za Danas je rekla da iako je bila članica izbornog štaba Saše Jankovića tokom predsedničkih izbora, nije očekivala poziv na osnivačku skupštinu njegovog udruženja, s obzirom da je nakon izbora on obelodanio da političare više da ne vidi među svojim najbližim saradnicima, a ona je ostala političar pristupanjem Novoj stranci Zorana Živkovića.

Javnost je o njenom ulasku u Novu obaveštena, takođe, putem društvenih mreža, kada je na Tviter nalogu Nove stranke, uz vest o pristupanju Tepićeve, postavljena i njena fotografija sa Živkovićem. Nakon izlaska iz LSV u parlamentu je delovala kao samostalna poslanica, a nešto potom je zajedno sa Živkovićem i troje odbeglih poslanika iz DJB formirala poslanički klub slobodnih poslanika (Jovan Jovanović, Aleksandra Čabraja i Sonja Pavlović).

Pre nego što je Tepićeva na Tviteru objasnila da podnosi ostavke na funkcije u Novoj stranci, u subotu je održana jedanaesta izborna konferencija Nove stranke na kojoj se raspravljalo o rezultatima beogradskih izbora, daljim mogućnostima opozicionog delovanja i nužnosti uspostavljanja snažnog, opozicionog saveza. Na toj konferenciji Vesna Rakić Vodinelić podnela je ostavku na funkciju predsednice Saveta Nove stranke. Ona je istakla da oseća odgovornost za katastrofalan rezultat na beogradskim izborima koalicije na čijoj je listi ona bila prva i u kojoj je Nova učestvovala. Pritom je poručila da njena ostavka ne znači i napuštanje stranke.

Živković je prisutnima poručio da je Nova stranka jedina politička organizacija u koju nikad niko nije imao ni najmanju sumnju da pravi ikakve dogovore sa SNS-om, istakavši da su u druge stranke i pokrete upirali prstom, nekad bez osnova a nekad sa osnovom, a u Novu niko nikad. Zato, naveo je on, Srbiji je potrebna jaka Nova stranka, kao garant beskompromisne borbe protiv pogubnog režima.

Podsetimo, lista „Da oslobodimo Beograd“ oko koje su se okupile Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, Nova stranka i Zelena ekološka partija – Zeleni osvojila je na izborima za odbornike u Skupštini grada Beograda 18.286 glasova ili 2,25 odsto, čime je ostala ispod cenzusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari