Zrenjaninski socijalni forum: O Vučićevom režimu nema nedoumica 1Foto: Miroslava Pudar

Nema nedoumica o Vučićevom režimu, smatra politikolog Miroslav Samardžić i aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma.

On ocenjuje da je problem režima što ima samo jednog igrača koji je prigrlio neoliberalni kapitalizam, prepustio preduzeća i prirodne resurse stranom kapitalu a državne firme okupirao SNS članovima.

Od ključnog značaja za promenu vlasti u Srbiji su zato naprsline i podele unutar vladajuće partije, smatra Samardžić.

– Politički život u Srbiji odvija se, gotovo isključivo, unutar SNS-a, iza zatvorenih vrata a unutrašnji sukobi brutalniji su nego u pluralnim sistemima između legitimne vlasti i legitimne opozicije. Paradoksalno je, ali Vučićevu prozapadnu i prokapitalističku orijentaciju više podržavaju oni koji šetaju nego članovi SNS-a. Ono što je potrebno jeste decentralizovati otpor režimu jer posle tri meseca na ulicama, evidentno je da nije dovoljno šetati, navodi Samardžić.

Po njemu, opozicioni lideri nisu zainteresovani da protesti ugroze elitistički koncept politike.

– Naravno da opozicione političke oligarhije patricipativni, demokratski način organizacije protesta neće prihvatiti, jer bi u tom slučaju izgubili kontrolu, došlo bi do radikalizacije i trajne mobilizacije. Između Vučićevog režima i opozicije ne postoje značajne razlike oko pitanja društveno-političkog uređenja a najveći problem je desni populizam, kaže Samadržič.

Po njegovim rečima, kako bi bio predupređen nastanak desnog populizma neophodno je da bude formulisan levi program progresivnog izlaza iz krize. Treba sabrati sve oblike nezadovoljstva u moćan socijalni pokret, pružiti otpor svim oblicima dominacije koje proizvodi neoliberalni kaptializam i promeniti odnos moći u društvu, radikalizacijom demokratskih načela jednakosti, slobode i ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari