Vladavina prava

Sud naložio advokatu direktora da „popravi“ tužbu

U Osnovnom sudu u Ivanjici održan je glavni pretres po privatnoj tužbi Radoša Milovanovića, dugogodišnjeg generalnog direktora preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana koji je za uvredu tužio Mirjanu Milivojević, sestru Milomira Milivojevića jednog od dvojice radnika koji su 14. jula 2017. godine nastradali u eksploziji baruta u toj državnoj fabrici.

Pripreme u toku, Ministarstvo pravde još nespremno

Četiri dana pre nego što Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći stupi na snagu veliki broj pitanja o sistemu koji pravdu treba da učini dostupnom za najugroženiju kategoriju stanovništva je i dalje nepoznat – ne zna se tačno ko će pomoć pružati, dozvole ovlašćenim licima koji će o zahtevima odlučivati se i dalje izdaju, a tarife advokatima još uvek dogovaraju.

Laura Koveši savršen izbor za borbu protiv korupcije

Predstavnici Evropskog parlamenta i Saveta EU saglasili su se ove sedmice da bivša državna tužiteljka Rumunije Laura Kodruta Koveši postane prva evropska javna tužiteljka, a očekuje se da ovih dana takva odluka bude i zvanično potvrđena u briselskim institucijama.

Novih 57 miliona partijskim medijima za propagandu

Gradska vlast u Novom Sadu častila je podobne medije sa 57 miliona dinara iz budžeta grada, koliko je podeljeno po konkursu za 71 „projekat“. Konkurs je bio otvoren od 25. marta do 24. aprila, prijavila su se 133 učesnika sa 164 projekta.

Nova „vlada Unije“ na teškim ispitima iz demokratije

Članovi nove Evropske komisije neće imati nimalo lake zadatke, budući da je neophodno unaprediti vladavinu prava u EU, ali nominacija nekih od kandidata za članove EK budi sumnje u iskrenost zvaničnog Brisela da očuva demokratske principe na kojima počiva Unija.

Medijacija i advokatura

U poslednje dve decenije svedoci smo novih trendova u rešavanju sporova u svetu, pa tako u SAD više od 95 odsto sporova nađe svoje rešenje van suda, dok i u Evropi sve veći broj sporova biva rešen vansudskim metodama, gde medijacija, uz arbitražu, ima apsolutni primat.

Zloupotrebe državnog novca za medije preko GONGO organizacija

Oko dve milijarde dinara javnog novca u medijskom sektoru svake godine dodeli se na konkursima uglavnom tabloidima i medijima bliskim vlasti zbog zakonskih propusta koje zloupotrebljavaju udruženja civilnog sektora osnovana uz pomoć vlasti, tzv. GONGO organizacije, pokazalo je istraživanje Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN).

Ugroženo poštovanje demokratskih standarda

U tekućoj godini, koju su obeležili masovni protesti, bojkot parlamenta i najavljivanje bojkota predstojećih izbora, Srbija nije ostvarila uslove za fer izbore, rad Narodne skupštine se dodatno pogoršao, dok su upravljanje, civilno društvo i sloboda izražavanja ostali uglavnom bez napretka.