Šapićeva fondacija na sudu 1Foto: Pixabay/succo

Udruženje roditelja dece sa autizmom, „Svoj svet “ iz Novog Sada, tužilo je fondaciju „Budi human – Aleksandar Šapić“ zbog toga što je jednostrano, bez ikakvog obrazloženja i obaveštenja, prekinulo sve humanitarne akcije čiji su korisnici bili udruženja građana i ustanove.

Ročište pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu zakazano je za 6. decembar.

Kako je izjavila zastupnica Udruženja „Svoj svet“ Dušica Jaćimović, tužbom su želeli da skrenu pažnju javnosti na, kako smatraju, nekorektan postupak Fondacije „Budi human Aleksandar Šapić“, koja je 18. marta jednostranom odlukom prekinula sve humanitarne akcije koje je vodila zajedno sa brojnim udruženjima i ustanovama.

– O prekidu saradnje obavestili su nas telefonom i bez ikakvog obrazloženja za takav postupak, kaže Dušica Jaćimović.

Kako navode, tim postupkom su tom udruženju naneli ogromnu štetu, jer je u punom jeku bila kampanja za prikupljanje sredstava za početak izgradnje Centra za autizam za koji je potrebno prikupiti oko 1,5 milion evra.

– Napravili smo donatorske kutije, plakate, flajere, vizit karte, kalendare…na kojima je bio humanitarni broj koji smo imali u Fondaciji. Sredstva koja smo tada potrošili nismo uspeli da nadoknadimo, i to je značajno usporilo realizaciju našeg projekta, kaže Jaćimović.

U Udruženju „Svoj svet“ traže da ponovo budu korisnici i saradnici Fondacije „Budi human“ sa kojom su korektno sarađivali od juna 2020. sve do 18. marta ove godine.

Pokušali smo da dobijemo komentar o ovom slučaju od Fondacije „Budi human“, ali i pored obećanja nije stigao odgovor na mejl koji smo poslali, a ni nekoliko podsećanja telefonom nije urodilo plodom. Možda će sudski postupak dovesti do odgovora na pitanje zašto je saradnja naprasno prekinuta, pogotovo zato što je na štetu humanog projekta – pomoć deci.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari