45 godina pre Petrovića: Kad je Vulverhempton prošli put pobedio na Stamford Bridžu, na golu Čelsija bio novajlija Borota 1Foto: EPA-EFE/DANIEL HAMBURY

Iako su ulaganja u Čelsi velika i pošto ga je u maju 2022. konzorcijum na čelu s američkim milijarderom Todom Bolijem kupio od ruskog tajkuna Romana Abramoviča, londonski „plavci“ su po rezultatima u fudbalskoj Premijer ligi Engleske osrednji tim.

U prošloj sezoni je nekadašnji evropski prvak zauzeo 12. mesto, a i sada se vrti oko sredine tabele među 20 klubova.

Upravo je zato i došlo vreme da pobedu sa Čelsijevog igrališta odnese Vulverhempton (4:2), koji se prethodni put radovao na Stamford Bridžu 24. marta 1979, isto u borbi za bodove u prvenstvu.

Sličnost između dve utakmice u razmaku od 45 godina jeste u tome što je i tada prednost prvo stekao domaćin, a i po tome što mu je na golu bio srpski golman – danas Đorđe Petrovi. a onda Petar Borota, koji je do kraja utakmice s „vukovima“ dvaput savladan (52. i 61. minut).

Budući da je Borota došao iz Partizana u martu 1979, to mu je bila peta utakmica na Čelsijevom golu. Posle zapaženog debija na meču s Liverpulom (0:0) pred domaćom publikom, usledilo je šest uzastopnih poraza, a protiv Vulverhemptona je bio peti u nizu.

„Plavci“ su tada s poslednjeg, 22. mesta, ispali u Drugu diviziju.

Vulverhempton jeste pobedio i u trećem susretu uzastopce (prethodna dva puta u Premijer ligi kod kuće), ali za pobedu na Stamford Bridžu nije znao na 12 međusobnih duela u svim takmičenjima.

Duže od njega na pobedu pred Čelsijevom publikom čekaju Midlzbro (od marta 1975), koji je nedavno preslišan sa 6:1 u revanšu polufinala Kupa ligaša Engleske, Fulam (od marta 1964) i Hal (nikad od 1905)..

Od kada je argentinski trener Maurusio Poketiono preuzeo Čelsi između dve sezone prošlog leta, drugi put se dešava da klub prima po četiri gola na dve utakmice uzastopce. Tako je bilo i u 12. kolu protiv evropskog i domaćeg prvka Mančester sitija u Londonu (4:4) i u 13. kolu protiv Njukasla u gostima (4:1). To je bilo nezamislivo od decembra 1989, kada su u Prvoj diviziji redom doživljeni porazi protiv Vimbldona (5:2), Kvins Park Rendžersa (4:2) i Liverpula (5:2).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari