ABA liga: Za opstanak i mesto u plej-ofu 1Foto: STARSPORT

Iz razloga koji zvanično nisu obelodanjeni, čak tri utakmice pretposlednjeg kola ABA lige igraju se sutra. Ponedeljak je tokom sezone bio dan za Crvenu zvezdu zbog obaveza u Evroligi, a sada će biti odigrana još dva meča, od kojih jedan i derbi kola.

Cedevita će dočekati Budućnost pred praznim tribinama, preventivno zbog korona virusa, tako da će u ključnom meču za eventualni ulazak u plej-of biti bez podrške navijača. I previše su LJubljančani isprosipali bodova u finišu sezone da bi im čak i pobeda osigurala završnicu, ali bi poraz značio i matematički kraj svih nadanja. Mornar je pobedom protiv Krke pobegao za „korak i po“ (zbog boljeg međusobnog skora), tako da samo sa dve pobede do kraja mogu ičemu da se nadaju. Pustili su pred kraj sezone i Boutrajta, i Simonovića, i očigledno je da se gazda kluba pomirio da će i ovo biti sezona za zaborav. Budućnost u toj utakmici nema posebnih takmičarskih motiva, ostaje druga u svim drugim opcijama osim ako Partizan do kraja izgubi obe utakmice.

Crvena zvezda i FMP, osim što su klubovi sa najvišim nivoom „saradnje“, odigraće meč lišen bilo kakvog takmičarskog značaja, što se ne može reći za duel Partizana i Mege. Crno-belima je za overu prve pozicije pred plej-of neophodna barem jedan pobeda, a isto takav učinak neophodan je Megi da bi izbegla ispadanje i baraž. Cibona je pobedom u Laktašima sigurno obezbedila barem baraž, dok su najugroženiji Krka i Zadar. Trener Mege Dejan Milojević veruje da će njegova ekipa nastaviti sa kvalitetnim igrama.

„Još uvek nismo obezbedili opstanak i za tako nešto će nam verovatno biti potrebna jedna pobeda u naredna dva meča. Drugi deo lige smo konstantno dizali formu, tu su bili i neki nesrećni porazi, ali smo konačno vezali pobede i bar na kratko skinuli pritisak. Ovaj meč nije od onih u kojima možemo da očekujemo da se „vadimo“ za neke prethodne poraze, ali je svakako sjajna prilika da moji mladi igrači odigraju protiv izuzetno kvalitetnog protivnika i da vidimo gde se trenutno nalazimo u odnosu na najjače ekipe u ligi“, izjavio je Milojević.

Andrea Trinkijeri, trener Partizana, svestan je da ne sme biti bilo kakvog opuštanja,

„Igramo protiv ekipe koja je u poslednjim utakmicama, posle 10 minuta vodila po 20 poena razlike. Doveli su dva nova iskusna igrača, Perija i Paunića. Peri je bio na našem spisku ovog leta, ali nije bio zdrav. On je vrhunski plejmejker koji može da postigne puno poena. Što je najbitnije, mi osim Kupa i Superkupa u septembru, ništa veliko još nismo uradili ali smo na dobrom putu. Sada je svaka nijansa bitna i za mene je izuzetno bitno da igrači ne gube koncentraciju i misle na Kazanj nego na utakmicu sa Megom, jer mi smo sve do sada postepeno napravili. Svi pričaju o četvrtfinalu a ja kao trener moram biti u realnosti i podsetiti igrače koliko je ova utakmica važna za prvo mesto u ABA ligi. Dugo godina Partizan nije bio prvi. Bez ikakve krive priče, pozivam navijače da dođu i pomognu mi da uradim moj posao“, rekao je Trinkijeri.

Mega i Partizan su se do sada sastali 13 puta u ABA ligi a skor je 11-2 za Partizan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari