Ako bi Endrik debitovao za Brazil: Nema mlađeg posle Ronalda, koji je igrao i sa 17, a punoletstvo obeležio u utakmici s Jugoslavijom 1Foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra

Fernando Diniz, privremeni selektor brazilske fudbalske reprezentacije, ima dužnost da vodi nacionalni tim kroz južnoameričke kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. dok ga u junu sledeće godine ne preuzme, sva je prilika, Italijan Karlo Ančeloti, sada trener Reala.

Ako tako i bude, trofejni italijanski stručnjak sarađivaće s novim draguljem brazilskog fudbala Endrikom kroz državnu selekciju, ali ne i u madridskom velikanu, budući da je Palmeirasov mladi lav kaparisan za dolazak na „Bernabeu“ idućeg leta kad stekne punoletstvo. Ančeloti je svakako o tome dao svoje mišljenje u klubu.

Endrik briljira u državnom šampionatu. Postiže ključne golove koji šampiona iz Sao Paula ostavljaju u trci s Botafogom za naslov prvaka. A nema još ni 17 i po.

Deniz ga je pozvao za sledeće mečeve Brazil je 16. novembra gost Kolumbije, a pet dana kasnije na Marakani dočekuje svetskog prvaka Argentinu, svog najljućeg rivala na kontinentu. Bude li Endrik dobio šansu, postaće treći najmlađi debitant petostrukog vladara sveta svih vremena, a najmlađi posle 1994.

Slavni Ronaldo Nazario imao je 17 godina, šest meseci i pet dana kada je u susret Mundijalu u SAD 1994. dobio priliku za debi na prijateljskom meču s Argentinom u Resifeu, koji je Brazilcima, potonjim svetskim prvacima, pripao s 2:0. Selektor Karlos Alberto Pareira pustio je zvezdu Kruzeira u igru u 80. minutu umesto Bebeta.

Ronaldo je išao na Svetsko prvenstvo, ali je svaku utakmicu odgledao s klupe za rezerve. Punoletan je postao 22. septembra 1994, a prvu utakmicu u punoletstvu odigrao je protiv Jugoslavije, koja je po ukidanju sankcija UN koje su se odnosile na sport dobila šansu za turneju po Južnoj Americi potkraj godine. Susret u Porto Alegreu je pripao domaćinu s 2:0, a Ronaldo, koji je već prešao u PSV, odigrao je ceo meč.

Najmlađi debitant u istoriji brazilske selekcije je Kralj fudbala Pele. Dobio je šansu kao 16-godišnji Santosov biser na meču za Kup Rokea, starog superklasika s Argentinom, 7. jula 1957. na Marakani. Gosti su pobedili s 2:1, a Pele, koji je ušao u drugom poluvremenu, dao je jedini gol za Brazil. Dogodine, na Mundijalu u Švedskoj, za njega je čuo ceo svet.

Još jedan 16-godišnjak je bio debitant, nešto stariji od Pelea u svojoj prvoj utakmici. U junu 1966, u susret Svetskom prvenstvu u Engleskoj, Brazil je u Belo Horizonteu pobedio Poljsku u pripremnoj utakmici s 4:1, a priliku je dobio Žonas Eduardo Edu, takođe 16-godišnjak iz Santosa. Išao je i na Mundijal, ali, kao i Ronaldu 1994, nije mu ukazano poverenje. U analima fudbalskog mundijala i dalje je upisan kao najmlađi ikada koji je prijavljen za učešće. Četiri godine kasnije, kad su Brazilci u Meksiku vratili titulu, zaigrao je petnaestak minuta u jednoj utakmici.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari