Novi Ronaldo, onaj brazilski: Na svakih pet golova Real nagrađuje Endrika sa 2,3 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/Isaac Fontana

Sledećeg leta iz Brazila u Real stiže još jedan fudbalski dragulj za lepršav navalni red, koje madridski velikan kapariše i čeka da steknu punoletstvo da bi transfer bio punovažan.

Posle Vinisijusa Žuniora, koji je došao iz Flamenga 2018, i Rodriga, dovedenog iz Santosa iduće godine, na pragu „Bernabeua“ je Endrik, biser Palmeirasa, rođen 21. jula 2006. u Tagvatingi uz Braziliju.

U povoju se videlo da ima vanredan talenat i zreo osećaj za gol. Njegov otac Daglas Soza se dosetio da sinovljeve bravure izloži na Jutjubu ne bi li privukao pažnju najvećih brazilskih klubova.

Dok se čekalo da nekome zapadne za oko, porodica darovitog dečaka je tavorila u nemaštini. U klasičnoj priči favele Endrik se pred uplakanim roditeljima, koji nisu mogli da mu stvore pristojan život, zakleo da će postati fudbaler i da će ih otrgnuti od bede.

Prvi se javio Sao Paulo, koji ipak nije pokazao dobru volju da značajnije pomogne njihovo preseljenje na jug, nadomak Atlantskog okeana.

Njegov gradski rival Palmeiras je ispao dalekovid. Jedanaestogodišnjaka je uzeo pod svoje. Endrik je u sledećih pet godina u mlađim kategorijama kluba postigao 165 golova u 169 utakmica. Prve lovorike je pobrao na juniorskom kupu države Sao Paulo kao najbolji i igrač i strelac, zahvaljujući kome je Palmeirasov podmladak trijumfovao prvi put u tom takmičenju.

Počeo je da živi svoj san. Usrećio je i oca koga su u klubu zaposlili za domara.

U glavnom timu je debitovao 6. oktobra 2022. Sa 16 godina, dva meseca i 16 dana postao je najmlađi Palmeirasov igrač svih vremena, a nedugo zatim, s dva gola u pobedi protiv Atletiko Paranaensea (3:1), i drugi najmlađi strelac ikada u domaćoj Seriji A.

Realovi izviđači na južnoameričkom tlu su javili u centralu u španskoj prestonici da u Brazilu igra novi Ronaldo, onaj Zuba, Nazario de Lima, svojevremeno najbolji fudbaler sveta, jedan od „galaktikosa“ Florentina Pereza, virtuoz i golgeter „kluba svih klubova“ od jeseni 2002. do zime 2007.

Real je s Palmeirasom, Endrikom i njegovom porodicom potpisao ugovor u decembru prošle godine, koji se, po različitim izvorima, kreće u rasponu od 50 do 70 miliona evra. Mesec ranije Palmeiras je posle četiri sezone vratio titulu prvaka u svoj posed. Njoj je Endrik doprineo s tri pogotka na sedam mečeva.

 

U jednom delu ove sezone učinilo se da će Botafogo biti prvak prvi put posle 1995. I dalje je vodeći, ima i utakmicu manje, ali mu je Palmeiras za petama s tri boda manje. Prednost je istopio u neposrednom duelu u Riju onomad, koji je imao čudesan rasplet.

Domaćin je na poluvreme otišao s vođstvom od 3:0. U nastavku igre Endrik je smanjio na 3:1, a onda je golman Palmeirasa odbranio penal. Tek tada su gostima izrasla krila za potpuni preokret. Daroviti napadač je dao još jedan gol, pa je bilo i 3:3, a pobedonosni pogodak je pao debelo u nadoknadi vremena. Dažba američkom milijarderu Džonu Tekstoru, koji u svom portfoliju uz Botafogo ima i Kristal Palas u Engleskoj i Lion u Francuskoj, što je u crno-belom dresu pored igrališta u izjavi za televiziju zagrmeo da su i sudije i savez korumpirani.

Endrik je dosegao do sedmog gola u Seriji A ove sezone, a desetog ukupno. Sa 17 godina i tri meseca treći je najmlađi desetostruki strelac u istoriji brazilskog prvenstva. Najmlađi je, sa 17 godina i jednim mesecom, bio Ronaldo u Kruzeiru 1993.

U ugovoru s Realom piše i da će madridski velikan nagraditi Endrika sa 12 miliona brazilskih reala, što je oko 2,3 miliona evra, na svakih pet ligaških golova dok je u Palmeirasu. Ta klauzula se aktivira već drugi put.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari