Ajaks najzad pobedi: Jeste igrač iz Londona dao gol, ali samo je jedan Englez u Amsterdamu 1Foto: EPA-EFE/Olaf Kraak

U zaostalom meču trećeg kola holandskog fudbalskog prvenstva Ajaks je na svom stadionu „Johan Krojf“ savladao Volendam s 2:0.

Ko bi, kad su potkraj avgusta igrane druge utakmice, pomislio da će to biti okršaj za beg s dna tabele. Amsterdamski velikan više nije poslednji, što ga je snašlo prvi put u istoriji profesionalne lige u Holandiji (od 1956), pošto je za vikend u derbiju protiv PSV-a u Ajndhovenu (5:2) pretrpeo i peti poraz uzastopce u prvenstvu, opet jedini put ikada.

Ajaksovi navijači su strepeli i zbog razvoja događaja u duelu s timom kome je u prošlosti mreža punjena i do vrha. Na poluvreme se otišlo s 0:0. Odahnulo se kada je holandski napadač Stiven Bergvejn načeo goste u 57. minutu. Svaka bojazan je konačno otklonjena kada je engleski napadač Čuba Akpom u 89. minutu udvostručio prednost.

I jedan i drugi strelac su igrali u Premijer ligi Engleske. Bergvejn, dete PSV-a, pre dolaska u Ajaks prošle godine bio je u Totenhemu. Akpom, čije je poreklo nigerijsko, rođen je u Londonu, a fudbalski je prohodao u Arsenalu, koji mu je dao priliku da se dokazuje u najboljem društvu „kolevke fudbala“, ali ga je kasnije često slao na pozajmice.

Istorijski gledano on je prvi Englez koji je postigao pogodak u Ajaksovom dresu u poslednje 44 godine. Pre njega je bio golman Čarli Setford (2020-21), ali nikada nije branio za prvi tim već samo za mladi. Pre obojice upečatljivu sezonu je imao Rej Klark, koji je, po mišljenju stare navijačke garde, jedini i istinski Englez u Amsterdamu. Čak je taj naziv zaslužio i u konkurenciji dva trenera zemljaka koji su presudno oblikovali Ajaks – Džeka Rejnoldsa i Vika Bakingema, koji je čuvenom Rinusu Mihelsu predao osnove totalnog fudbala kada ga je ovaj nasledio u januaru 1965.

Klark je s Ostrva u Holandiju prvo došao u roterdamsku Spartu 1976. Kroz dve godine, u leto 1978, doveo ga je Ajaks. Amsterdamski velikan, koji je sedamdesetih stekao zvanje trostrukog evropskog šampiona, u toj sezoni je uzeo duplu krunu, prvu posle sedam godina. Klark je s 38 golova u 43 utakmice presudno uticao na to da se osvoje oba trofeja u domaćem fudbalu.

Na kraju sezone rukovodstvo je 27-godišnjeg Klarka prodalo u Briž za 200.000 funti da bi taj prihod iskoristilo za podmlađivanje tima. Navijači su bili ogorčeni. U njihovim protestima ispred kluba dominirala su dva transparenta: Rej Klark, kralj Ajaksa i Rej mora da ostane (Ray Must Stay). Protiv njegovog odlaska izjasnio se i Ajaksova legenda Krojf.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari