Ako bude odmoran, Jokić će igrati za Srbiju 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Retke su prilike u kojima je Vlade Divac dostupan medijima. Na promociji knjige Svetislava Pešića „Moja igra moj put“ bio je u ulozi promotera, spreman da u „doziranom“ vremenskom okviru predoči neke svoje stavove i razmišljanja u vezi sa perspektivom košarkaške reprezentacije Srbije, ali i mogućnošću da već na narednom velikom takmičenju nastupi u najkvalitetnijem sastavu. Nekadašnji košarkaški as svetskog formata ostao je rezervisan i oprezan po pitanju skorijeg povratka Nikole Jokića u reprezentaciju, svestan da je i sam imao slična iskustva usko povezana sa prepterećenim rasporedom utakmica tokom jedne NBA sezone.

– Što se tiče samog sastava – to je sve do Saveza, selektora i na kraju samih igrača. Nadam se i verujem da će sve biti u najboljem redu po tom pitanju – optimista je Divac koji je poslednji košarkaški angažman imao u ulozi generalnog menadžera Sakramento Kingsa.

* Očekujete li da će se Nikola Jokić pojaviti u dresu reprezentacije Srbije narednog leta?

– Očekujem i nadam se, ali ljudi pre svega treba da razumeju da se dosta toga promenilo: opterećenje, sama košarka i raspored utakmica tako da ga treba podržati šta god on bude odlučio, odnosno kako se bude osećao. Ako se bude osećao odmoran – siguran sam da će biti deo reprezentacije. Ne daj bože neka povreda ili umor – i tada bi trebalo da ga razumemo. Mi smo malo nerazumni.

* Kako ste vi doživeli činjenicu da je Nikola Jokić bio MVP regularnog dela prošle sezone u NBA ligi?

– Svakoko je to pokazatelj da je Srbija, iako smo mala zemlja, velesila u košarci. Mene samo priznanje ne čudi zato što je Nikola pokazao i u prethodnom periodu da je jedan od najboljih NBA igrača.

* Koliko se promenila košarka u odnosu na vreme kada ste vi igrali?

– Košarka je sama po sebi takav sport da se menja iz dana u dan. Nije ista bila ni pre moje generacije, sada je, normalno, drugačija. To je sport koji zahteva promenu i raste svakog dana.

* Da li ste razmišljali kakav bi status u današnjoj košarci imao Vlade Divac kao igrač?

– Nisam iskreno. To je hipotetičko pitanje. Uživam u današnjoj košarci koja je poprilično lepa i dopadljiva za oko posmatrača.

* Šta više pamtite, tačnije koji perid saradnje sa Svetislavom Pešićem – juniorske dane ili zlato osvojeno na Svetskom prvenstvu 2002. godine?

– Pa, realno, Indianapolis. To je bila kruna moje i njegove karijere. Malo pre sam rekao: moja i njegova karijera su dosta bile isprepletane od kadetskih,  juniorski pa sve do seniorskih dana. Ipak, biti svetski prvak u seniorskoj konurenciji nije isto kao i u juniorskim danima. Naravno, emotivna sećanja na Bormio postoje i uvek će tako biti ali Indianapolis je nešto posebno.

* Da li ste mogli uopšte da pomislite da će proći tačno 20 godina od poslednjeg osvajanja zlatne medalje za našu zemlju na jednom velikom takmičenju?

– Nisam, normalno. Mislim da je to, koliko mi volimo košarku, bilo teško zamislivo. To je realnost. Danas gotovo svi igraju košarku na kvalitetnom nivou.

* Stil igre koje NBA ekipe van se danas sviđa i koju ekipu najviše pratite?

– Denver, definitivno.

 

Bodiroga: Nadam se da ćemo zlato vratiti u Srbiju

Jedan od promotera knjige Svetislava Pešića bio je i Dejan Bodiroga, koji je uveren da će uskoro doći trenutak kada će se Srbija ponovo okititi zlatnim odličjem na jednom velikom takmičenju: “ Želim selektoru i njegovim saradnicima, kao i igračima uspeha  na sledećem takmičenju. Zlato predugo fali. Već 20 godina. Nadam se i verujem da će ova generacija uspeti da zlato vrati u Srbiju. Sukob između FIBA i Evrolige zahteva više vremena i veoma je teško sada objasniti kompleksnost problema, ali da je rešenje potrebno, svakako da jeste. Za dobrobit košarke to bi trebalo uraditi što pre – poručio je Bodiroga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari