Ako Đoković naplati račune, igraće u četvrtfinalu protiv australijskog tenisera: Čime se u Monte Karlu diči Popirin, a nije nijedan Australijanac za 45 godina? 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Najbolji teniser sveta Novak Đoković danas igra u osmini finala na turniru iz masters serije u Monte Karlu, prvom od tri na šljaci u susret Rolan Garosu, gde je vrhunac sezone na zemljanim terenima.

U četvrtfinalu bi se u petak sasvim sigurno sreo s australijskim igračem, jer megdan u tom delu žreba dele Aleks de Minaur (11. na svetskoj listi) i Aleksej Popirin (46), ali prvo mora da svede stare račune.

Protivnik mu je Italijan Lorenco Muzeti (24), koji se nada da će favorit još jednom da ustane na levu nogu. Đokovića je savladao prošle godine, kada su se sastali takođe u trećem kolu.

Srpski as je ove sezone imao posla i sa De Minaurom i sa Popirinom.

 

De Minaur se radovao u susretu Australije i Srbije na Junajted kupu na početku godine, prekinuvši mu seriju od 43 pobede na australijskom tlu.

Đoković je od Popirina bio uspešniji u drugom kolu na Australijan openu.

Australijski teniseri ne samo da nikada nisu bili osvajači mastersa u Monte Karlu već je Australija u profesionalnoj teniskoj eri (od 1968) samo jednom dala finalistu na turniru sa stogodišnjom tradicijom – Džon Njukomb je 1979. izgubio od Holanđanina Toma Okera.

Boba Hjuita, finalistu 1975, koji se sedamdesetih prizetio u Južnu Afriku, stajući pod njenu tenisku zastavu, naravno, ne uzimamo u obzir.

O retkim uspesima Australijanaca na šljaci nadomak Sredozemnog mora upravo svedoči i Popirinova pobeda u prošlom kolu.

Sa 6:4, 6:4 je izbacio Rusa Andreja Rubljova (6), kome je tako i preprečio put ka željama da sačuva titulu.

Rubljov je prvi branilac trona koji je poklekao već na prvoj prepreci posle Đokovića 2016, kada je u junaka dana izrastao Čeh Jirži Veseli.

Popirin, pak, uživa zvanje tek drugog australijskog tenisera koji je u Monte Karlu savladao igrača iz Top 10 ATP liste u poslednjih 45 godina.

To je pošlo za rukom i Džonu Aleksanderu 1979, kada je u osmini finala iznenadio Argentinca Giljerma Viljasa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari