Ako Real padne, Partizan će biti u predvorju TOP 8 Evrolige 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Doživljena lekcija od Barselone, sigurno je dodatno motivisala košarkaše Partizana da se u boljem svetlu predstave u sutrašnjem meču sa Realom, takođe u Beogradskoj areni (20.30).

Eventualnim trijumfom nad Madriđanima, crno-beli bi, dva kola pre kraja ligaškog dela, mogli da obezbede prolaz u TOP 8 Evrolige.

Željeni ishod zavisiće i od rezultata Žalgirisa i Baskonije, koji svoje mečeve, takođe, igraju sutra.

Partizan je u poslednjem kolu doživeo košarkašku lekciju od Barselona koja bi trebalo stimulativno da utiče na Kevina Pantera i saigrače.

Većinu defanzivnih propusta Katalonci su iskažnjavali na način kojeg bi mogao da se pridržava i Real, s obzirom na to da takođe poseduje veoma dominantne igrače na petici (Tavares, Poarije), odnosno dovoljno pismene na četvorci (Jabusele i u zavisnosti od taktike, Dek).

Real je najbolja gostujuća evroligaška ekipa ove sezone. Doživeo je svega pet poraza na 15 odigranih utakmica, a u Beograd je stigao nakon serije dobrih rezultata u najelitnijem takmičenju (tri vezane pobede).

Defanzivno je među šest najčvršćih ekipa i uprkos tome što u Ediju Tavaresu ima najdominantnijeg igrača pod košem, Real ume da odbrambeno podbaci u meri da rivalu dopusti da ubaci više od 80 poena.

Iako važi za odličnu napadačku ekipu, koja na svakoj poziciji ima fizički dominantne igrače, „kraljevski klub“ gotovo od početka sezone ne uspeva da kompletira spoljnu liniju.

Non-stop ima povređene igrače, a najčešće su odsutni oni koji pokrivaju poziciju jedinice. Trenutno su van protokola Najdžel Vilijams-Gos, nekadašnji košarkaš Partizana, kao i Serhio Ljulj.

S tim u vezi, Madriđani trenutno raspolažu samo sa jednim klasičnim plejmejkerom, međutim, s obzirom na godine, Ćaćo Rodrigez (37) nije u stanju da odigra više od nekih dvadesetak minuta u visokom ritmu.

Adam Hanga je od strane Ćusa Matea percipiran kao košarkaš kadar da pokrije mesto jedinice, a dobra stvar po Real, u datim okolnostima, jeste ta što ima više igrača, takozvanih bolhendlera, kadrih da kreiraju sa loptom u rukama, iako im organizacija igre nije primarna obaveza (Kozer, Musa, Hezonja, Rudi Fernandez, Abalde).

Madriđani se mogu pohvaliti da su ekipa koja preferira nesebičnu košarku u kojoj dominira željeni protok lopte. Uostalom, sa 19,4 asistencije po meču, u samom su vrhu Evrolige.

Gosti će imati dan manje za pripremu utakmice, s obzirom na to da su duel sa Fenerbahčeom odigrali dan kansije u odnosu na meč Partizan – Barselona.

Upravo su protiv Fenera na najbolji način demonstrirali stil igre u kojem asistencija prethodni egzekuciji. Meč su završili sa čak 27 uspešnih završnih dodavanja.

I mada bi trebalo očekivati duel na veliki broj poena, s obzirom na to da će se sastati timovi sa drugim i trećim najboljim napadom u Evroligi, ne bi bilo iznenađujuće da se meč svede na mali broj poena.

Real je defanzivno u stanju da protivnika ubaci u rikverc. Odličan je u zaštiti obruča; sa 4,3 blokade po meču, ubedljivo dominira evroligaškim terenima.

Ujedno je i najbolja skakačka ekipa koja pod svojim košem apsolutno kontroliše dešavanja.

Partizan će defanzivno biti na velikom testu, usmeren ka tome da zaustavi ili ublaži konekciju bekova sa Tavaresom u piku.

Džanan Musa se dobro uklopio, bolje u odnosu na Marija Hezonju, i sa 15 poena u proseku najbolji je strelac ekipe u Evroligi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari