Gostovanja preskupo koštala Crvenu zvezdu: Ni Kampaco nije promenio "krvnu sliku" crveno-belih 1foto:Starsport

Poslednje pobede nad Baskonijom i Valensijom produžile nadanja košarkaša Crvene zvezde da se nekako mogu naći u TOP 8, međutim, gostovanja bi mogla da se ispostave kao presudna na tom putu.

Uspeli su crveno-beli da valorizuju prednost domaćeg terena u poslednja dva evroligaška kola. Savladali su španske velikane Baskoniju i Valensiju i time produžili nadu da se na kraju mogu naći u TOP 8.

Iako su kalkulacije takve da Zvezda zavisi, prevashodno, od rezultata Žalgirisa i Baskonije u 32. kolu, gostovanja bi mogla da se ispostave presudnim ukoliko i ovosezonska evroligaška misija bude neuspešna.

Jednostavno, crveno-beli su među najneuspešnijim gostujućim ekipama sa svega pet pobeda i čak 11 poraza.

Ni dolazak Fakunda Kampaca, tačnije, dobijanje dozvole od strane Evrolige da se od 1. marta priključi ekipi, nije bio plodonosan, naprotiv.

Argentinac do sada nije osetio slast trijumfa van hale „Aleksandar Nikolić“ u evroligaškoj konkurenciji.

Zvezda je u seriji od tri gostujuća poraza, a poslednji trijumf ostvarila je 9. februara protiv Makabija u Tel Avivu.

Svoja najlošija izdanja u crveno-belom dresu, Kampaco je upravo imao u Minhenu i Atini, dok je u Barseloni bio najbolja košarkaška verzija sebe.

Kada se na kraju bude svodila računica, u Zvezdi bi morali da se osvrnu na period nakon osvajanja Kupa Radivoja Koraća. Iako se očekivalo da će ekipa po povratku iz Niša podići nivo forme, usledio je nagli pad.

Posebno loše, puleni Duška Ivanovića izgledali su na evroligaškim gostovanjima. Ne samo što su u seriji od tri poraza, već su od poslednjih šest mečeva izgubili pet.

U oba pravca igre nisu izgledali dobro; primali su više poena od prosečnih 77 ove sezone (81), dok su na suprotnom kraju ubacivali manje od prosečnih 76,5 (73).

Sve manjkavosti u igri, a popriličan ih je broj, crveno-beli, uglavnom, kod kuće uspevaju da iskompenzuju vođeni podrškom sa tribina i ispoljenim entuzijazmom.

Iako su kod kuće na 60 odsto uspešnosti, od momenta kada je Kampaco zaigrao neuporedivo su popravili efikasnost. Valensija i Efes su ispraćeni sa 90 plus poena, što je granica koju je Zvezda prethodno, od starta sezone, prelazila samo u dva navrata, protiv Monaka i Olimpijakosa.

Povećan je i broj asistencija po meču (16,9) i to za neka tri uspešna dodavanja, produktivnost u tranziciji, međutim, to nije dovelo do benefita na gostovanjima.

Poslednje evroligaško ove sezone, sutrašnje na terenu Asvela, biće ujedno i prilika da Zvezda pokaže na delu koliko je u poslednjih dvadesetak dana zaista podigla formu i da li je postala kadra da sličan stil igre primeni i u okolnostima kada nema apsolutnu podršku sa tribina.

Na skoru 8-23, Asvel Crvenu zvezdu dočekuje kao najlošija ekipa u čitavoj Evroligi.

U sredu se pošteno izblamirao protiv Olimpijakosa u Atini (81:55) produživši seriju evroligaških poraza na čak 11 poslednjih utakmica.

Poslednji trijumf ostvario je davno, 26. januara protiv Fenerbahčea na svom terenu.

Rezultati Asvela nekako su i u dosluhu sa stanjem u klubu koje se može okarakterisati kao haotično.

Otkad je preuzeo vođenje kluba, Toni Parker, nekada slavni francuski košarkaš, nije previše unapredio način upravljanja, menadžment i skauting, naprotiv.

Uporno forsira svog rođenog brata Ti Džej Parkera na klupi ekipe, uprkos očajnim rezultatima i načinu na koji je selektirao ekipu.

Prema poslednjim informacijama, klub će morati da plati kaznu od 100.000 evra, a preti mu i oduzimanje pobeda u prvenstvu Francuske zbog netransparentnosti prilikom potpisivanja ugovora sa Nandom de Kolom i Žofrijem Lovernjom.

Naime, prema pisanju Be Basketa, tamošnjeg portala, Asvel je samo delimično isplaćivao ugovorne obaveze prema dvojici igrača, a preostali deo dolazio je iz komercijalnog korišćenja njihovih likova od strane kluba.

Time je oštećena država na ime poraza, jer nija naplaćivan iz punog iznosa plata, već samo jednog dela.

Toni Parker je ovim manifetlukom samo dodatno izgubio kredibilitet, s obzirom da je prethodno prvo nameravao da proda veći deo klupskih akcija, potom je odustajao svestan lošeg rukovođenja i veoma slabih rezultata, ne smao u Evroligi već i u prvenstvu Francuske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari