Naneli odgovorio Poceku o razlici u razmišljanju evropskih i američkih plejmejkera: Vaša retorika je rasistička 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Nesmotrenu izjavu dao je nedavno Đanmarko Poceko, aktuelni selektor italijanske košarkaške reprezentacije, kojom je povredio osećanja brojnih američkih košarkaša koji nastupaju u evropskim klubovima.

Đanmarko Poceko je poznat kao vrlo temperamentna osoba.

Ipak, u poslednjem javnom nastupu, aktuelni selektor italijanske košarkaške reprezentacije, preterao je u načinu na koji je želeo da napravi razliku između američkih i evropskih plejmejkera.

Napravio je paralelu između Šabaza Nejpira, organizatora igre Milana, i Vasilija Micića.

U poređenju košarkaških i plejmejkerskih kvaliteta, kao nedostatak, između ostalog, Nejpiru je naveo poreklo, koje je povezao sa načinom razmišljanja na terenu.

Komentar Poceka odmah je proizveo rekacije brojnih poznatih američkih košarkaša koji su uspešno nastupali u Evropi.

Prvi se javio Tajris Rajs, nekadašnji plejmejker Barselone i Makabija, koji nije birao reči kritikujići lik i delo Đanmarka Poceka.

Svoj stav naveo je i Majk Džejms, as Monaka, a među poslednjima se oglasio i Džejms Naneli, igrač Partizana.

– Retorika tog trenera i njegova mišljenja o američkim plejmejkerima su rasistička – napisao je Naneli na društvenim mrežama i odmah pokrenuo diskusiju sa njegovim pratiocima.

Naneli se nikako nije saglasio sa mišljenjima u kojima dominira narativ da američki bekovi ne znaju da igraju bez lopte i da su koncentrisani na igru jedan na jedan.

– To nije istina i ne bih mogao nikako da se saglasim sa vama.

Naneli je, pak, podržao komentare u kojima se ističe da je Poceko napravio „neprofesionalnu generalizaciju“.

– U tome je stvar, ljude nije briga o tome kako razmišlja. Užasna izjava – stava je Naneli koji smatra da je Poceko na rasističkoj osnovi uvredio američke košarkaše.

– Očigledno je njegova retorika teška za neke da je razumeju, pošto žele da ga brane. Takođe, ne mogu da razumeju ni moj stav, jer smatram da je retorika rasistička. Nikad nisam rekao da je on rasista i da mrzi Amerikance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari