Aleksa Avramović: Ispunjen je osnovni cilj 1Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

I poslednji kvalifikacioni „prozor“ pokazao je zahtevnost i složenost za one najbolje reprezentacije na putu ka plasmanu na Evropsko prvenstvo 2022.

Košarkaši Srbije avanturu u „balonu“ u finskom Espou završili su porazom od Švajcarske i pobedom protiv domaćina, pred poslednju kvalifikacionu rundu u februaru, kada bi trebalo da u mečevima sa Gruzijom i Švajcarskom obezbede karte za Eurobasket.

U kombinovanom sastavu, bez NBA i evroligaških igrača, sa puno debitanata, reprezentacija Srbije osetila je protiv Švajcarske svu surovost nemanja vremena za uigravanje i mentalnu pripremu za protivnika kojem ne visi „mač nad glavom“.

– Protiv Švajcarske smo imali težak meč; oni su iz te neke opuštenosti pogodili sedam trojki, na taj način započeli meč i sve vreme igrali bez pritiska. U duelu sa Finskom, pak, kontrolisali smo utakmicu sve vreme i mogu reći lagano dobili. Primakli smo se plasmanu na Evropsko prvenstvo, što je i bio naš osnovni cilj. Ne bi trebalo zaboraviti na činjenicu, da smo u Espou imali mnogo debitanata.

* Dali ste nemerljiv doprinos u trijumfu nad Finskom, bili odlični i protiv Švajcarske (20 poena u proseku) i reklo bi se bili sigurna napadačka opcija kad god je primarna ideja bila teško sprovodiva.

– Nikad ne govorim u prvom licu kada je reprezentacija u pitanju; smatram da smo u nacionalnom dresu svi isti. Mislim da smo protiv Finske uspeli da popravimo određene segmente u odbrani; rivala smo, uostalom, sveli na 66 poena. Nama igra u napadu nije bila problem ni protiv Švajcarske, ali smo u meču sa njima pravili defanzivne propuste koje nismo ponovili u duelu sa Fincima.

* Kakva su vam uvodna iskustva u radu sa Kokoškovim, koji se dve decenije dokazivao u NBA, pre nego što je ove sezone preuzeo Fenerbahče?

– Sjajan je trener, izuzetno smiren i staložen. Mnogo smo stvari od njega naučili u relativno kratkom vremenskom periodu. Selektor se zaista trudio i u tome uspeo, da nam zahteve pojednostavi, lepo složi sve informacije tako da iz prve shvatimo šta tačno od nas želi.

* U februaru je preostao poslednji, ujedno i ključni „prozor“ u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo. Mogu li se mečevi sa Gruzijom i Švajcarskom ujedno posmatrati i kao „filter“ za one najbolje da se izbore za mesta i u najjačem sastavu koji će biti okupljen za predstojeća velika takmičenja?

– Uopšte ne sumnjam u entuzijazam onih koji budu bili pozvani za pomenute mečeve. O tome da li ću biti kasnije pozvan, odnosno na spisku kandidata za najjači sastav kada velika takmičenja budu u kalendaru, zaista ne razmišljam. Nikada se time nisam rukovodio kada je reprezentacija u pitanju. Meni je zadovoljstvo da igram za Srbiju i to me jedino motiviše.

U Espou po protokolu

U finskom Espou mečevi su se odigrali u takozvanom „balonu“ zbog pandemije korona virusa.

„Sve je bilo profesionalno odrađeno, odmah po sletanju otišli smo u hotel, svaka od reprezentacija bila je na posebnom spratu. Ujutro su odmah obavljeni testovi na kovid-19 i niko od članova i igrača sve četiri reprezentacije nije bio pozitivan. Napuštanje hotela nije bilo dozvoljeno; trenirali smo dva puta dnevno, ujutro 45 minuta i posle podne sat i po i takav raspored imale su sve četiri reprezentacije. U preostalom periodu obavlja se dezinfekcija prostorija, terena… Sve su to bile stvari na koje smo se već navikli tokom ove sezone“, kaže Avramović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari