Aleksandar Aco Petrović: Nikola Jokić je najbolji evropski košarkaš u istoriji 1foto EPA-EFE/ALLISON DINNER SHUTTERSTOCK OUT

Domanacijom, ne samo u velikom NBA finalu, već i tokom čitavog plej-ofa u kome je na sjajan način predvodio Denver Nagetse do istorijske titule Nikola Jokić je zaslužio da ga vrednuju kao najboljeg evropskog košarkaša u istoriji.

Jokić je proglašen za MVP velikog finala; kompletan plej-of odigrao je na način da je postavio brojne rekorde koji će se tek analizirati.

Zbog celokupnog učinka Nagetsa, posebno samog Jokića, hrvatski portal Indeks prvi je postavio pitanje asovima tamošnje košarke da li je Nikola Jokić najbolji evropski košarkaš svih vremena.

Bilo je različitih razmišljanja i rezonovanja, međutim, najzanimljiviji stav za našu javnost naveo je Aleksandar Aco Petrović. Rođeni brat Dražena Petrovića i neko ko je u svoje vreme slovio za odličnog šutera a kasnije se dokazao i kao trener, odnosno selektor, smatra da je Jokić najbolji Evropljanin u istoriji košarke na Starom kontinentu.

– Apsolutno možemo da kažemo da je Nikola najbolji Evropljanin koji je ikad kročio na košarkaški parket. Čak bih rekao da ova titula nije bila ni nužna da tako nešto tek sad možemo reći. Čitava Nikolina priča je fascinantna. Neverovatna metamorfoza dečka koji je bio antitalenat u najdominantnijeg igrača na svetu.

Način na koji Jokić igra i njegov uticaj su fantastični. Zakopamo li malo dublje u NBA istoriju, teško ćemo naći nekog igrača na njegovoj poziciji koji je bio toliko svestran. Bilo je igrača koji su dominirali na ovaj ili onaj način, neko odbranom, neko snagom i visinom, ali ne bih rekao da je postojao igrač koji je posedovao apsolutno sve košarkaške elemente.

Zato mislim da je daleko najbolji evropski igrač u istoriji. Dva puta je bio MVP lige, bio bi i treći put zaredom da je bilo fer glasanje, sad ima i trofej MVP finala. Ne znam šta bi više trebalo da ga možemo proglasiti najvećim ikad.

Postoje i mišljenja kredibilnih košarkaških protagonista iz komšiluka koja nisu u skladu sa stavom Aleksandra Petrovića, ali svakako ne umanjuju igračke kvalitete Nikole Jokića.

– Stvarno ne volim da se bavim tim poređenjima jer je jako nezahvalno mešati epohe. Svako doba nosi nešto novo, nove heroje. Naravno da nam se čini da je najbolje ono što je najbolje danas, ali to ne mora da bude tako. No što se tiče Jokića, odavno nije viđena takva dominacija. Neverovatno je šta lik radi, ali tvrditi da je bolji od jednog Novickog, ne znam, nisam siguran – razmišljanja je Krunoslav Simon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari