U Humsku došao tiho i postao Aleksandar Veliki: Ko je golman koji je Partizan odveo u plej-of Lige konferencija? 1Foto: Pedja Milosavljević/Starsport

Dobar golman – pola tima, glasi poznata fudbalska izreka.

Međutim, u slučaju Aleksandra Jovanovića može da se preinači u dobar golman – ceo tim. Čuvar mreže Partizana praktično je jedini odgovaran što crno-beli nisu doživeli fijasko protiv do juče anonimnog Sabaha iz Azerbejdžana na startu kvalifikacija za najmanje prestižni evropski kup.

Rođen je u Nišu, gde je prošao juniorsku fudbalsku školu Radničkog. Od početka karijere pratilo ga je da njegov talenat nije dovoljno cenjen, pa tako seniorski debi nije imao u klubu sa „Čaira“ nego u Radu.

Prve dve sezone bio je na pozajmicama u Palilulcu i Paliću. Šansu na Banjici dobija protiv Crvene zvezde. Prvi golman Filip Kljajić dobija crveni karton, pa treneru Marku Nikoliću nije preostalo ništa drugo osim da rezervnog čuvara mreže baci u vatru.

Potom je usledila kratka epizoda u Donjem Sremu, a zatim i povratak u Radnički 2015. godine. Zbog odličnih partija te sezone privlači pažnju Partizana, ali do dogovora ipak ne dolazi, pa talentovani golman prelazi u Arhus. Za tri sezone u danaskom klubu beleži preko 70 odigranih mečeva, a potom slede kratke epizode u španskim klubovima Ueska i Deportivo la Korunja.

U tom periodu debituje za reprezentaciju Srbije na prijateljskom meču protiv Ukrajine u Harkovu (2016). Selektor Mladen Krstajić stavlja ga na prvobitni spisak igrača koje je planirao da vodi na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018, ali naknadno odlučuje da ga precrta.

Čaršijske priče tih dana tvrdile su da je selektor navodno spisak krojio po ukusu fudbalskih agenata, a Jovanović nije imao „jakog“ menadžera iza sebe. Pozivi u „A“ selekciju „orlova“ nastavili su se i kasnije, ali je uvek bio rezerva za slučaj potrebe.

Od 2020. do 2023. brani u Apolonu iz Limasola u kojem takođe ostavlja značajan trag i skreće pažnju i sadašnjeg selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija.

Potom ovog leta tiho, bez pompe, dolazi u Partizan. U startu čak nije ni bilo jasno da li će on ili Nemanja Stevanović biti prvi izbor trenera Igora Duljaja. Šansu na startu lige dobija Stevanović, ali tri primljena gola protiv TSC-a presuđuju da se Duljaj ipak okrene Jovanoviću.

Po navici, iznenada ukazanu šansu odmah koristi i uspeva da sačuva mrežu u derbiju protiv Vojvodine (2:0).

Potom u Azerbejdžanu brani penal protiv Sabaha (0:2) i ostavlja Partizan u igri za prolazak dalje uprkos porazu.

Posle revanša u Beogradu i odbranjenog poslednjeg penala u seriji (dva puta) više nema dileme da su crno-beli za duži period dobili više nego kvalitetno rešenje na gol crti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari