Alonsu vraćena treća pozicija nakon provera: FIA najavila pojašnjenje pravila uoči Velike nagrade Australije 1Foto: EPA-EFE/STR

Fernando Alonso je ponovo „osvojio“ treće mesto na Velikoj nagradi Saudijske Arabije 2023. nakon što je Aston Martin zatražio pravo na reviziju odluke u nedelju uveče.

Alonso je nakratko vodio trku u prvim krugovima, ali mu je ubrzo izrečena kazna od pet sekundi jer je stajao izvan svog mesta na startu.

Međutim, dvostrukom šampionu je potom izrečena dodatna kazna od 10 sekundi zbog neispravnog odsluženja prve kazne, što ga je, na kratko, zbacilo sa podijuma i „poguralo“ Džordža Rasela iz Mercedesa ka P3.

Nadležni su prvobitno zaključili da, zbog toga što je zadnja dizalica dodirnula automobil pre isteka pet sekundi, kazna nije pravilno odslužena.

Međutim, FIA je sada poništila svoju odluku, objavivši dokument u kojem se navodi da je Aston Martin podneo prigovor i zatražio da preispita kazna od 10 sekundi.

„U prilog Peticiji za reviziju, nadležnima su prikazani zapisnici sa poslednjeg sastanka SAC-a i video dokazi o sedam različitih slučajeva u kojima su automobili dodirnuti dizalicom dok su služili kaznu sličnu onoj izrečenoj automobilu 14, a da nisu bili kažnjeni“, navode iz FIA.

Kako se dalje navodi, jasno je da je referisana tvrdnja tima (na navodno tumačenje sporazuma između FIA i timova da bi dodirivanje automobila na bilo koji način, uključujući dizalicu, predstavljalo „rad“ na automobilu u smislu člana 54.4 (c) Sportskog pravilnika), bila netačna i stoga je osnova odluka nadležnih pogrešna.

„U svetlu peticije, odgovorni su morali da odluče da li je postojao ‘značajan i relevantan novi element koji je otkriven, a koji je bio nedostupan stranama koje traže reviziju u vreme donošenja odluke’. Ako je postojao takav element onda bi nadležni morali da razmotre da li odluka treba da se na bilo koji način izmeni“, piše u saopštenju.

Nakon što su pregledali predstavljene video dokaze i saslušali predstavnika tima Aston Martina, kao i relevantnih članova FIA-e, nadležni su utvrdili da postoje značajni i relevantni novi dokazi, kako se zahteva članom 14.1.1, da bi se pokrenulo razmatranje odluke, posebno u pogledu video dokaza i usmenih dokaza tima i FIA.

„Bilo nam je jasno da je osnova prvobitne odluke, odnosno predstavljanje da je postignut sporazum, doveden u pitanje novim dokazima. Zbog toga smo prihvatili zahtev za preispitivanje. Nakon što smo pregledali nove dokaze, zaključili smo da ne postoji jasan dogovor, kao što je prethodno sugerisano nadležnima, na koji bi se moglo osloniti da bi se utvrdilo da su se strane složile da dodirivanje auta dizalicom znači rad na autu. U ovim okolnostima, smatrali smo da naša prvobitna odluka da izreknemo kaznu automobilu 14 treba da bude poništena i to smo uradili u skladu sa tim“, zaključeno je u saopštenju.

Alonso je stoga zadržao treće mesto u Džedi i svoj 100. podijum u F1 karijeri.

FIA će objaviti pojašnjenje pravila uoči Velike nagrade Australije nakon Alonsove drame oko podijuma u Džedi

Upravno telo F1, FIA, potvrdilo je da će se okolnosti u kojima je Fernando Alonso prvobitno izgubio mesto na podijumu na Velikoj nagradi Saudijske Arabije, a zatim mu isto i vraćeno, biti razjašnjene pre sledeće trke u Australiji.

„Zahtev nadležnima za preispitivanje prvobitne odluke (Dokument 51) je podnet u poslednjem krugu trke. Naknadna odluka nadležnih da saslušaju i daju pravo na reviziju bila je rezultat novih dokaza u vezi sa definicijom ‘rad na automobilu’, za koju su postojali konfliktni presedani, a to je razotkriveno ovim specifičnim okolnost“, saopštio je portparol FIA.

Kako je navedeno, ova tema će stoga biti obrađena na sledećem Sportskom savetodavnom komitetu koji će se održati u četvrtak, 23. marta, a pojašnjenje će biti objavljeno uoči FIA Formule 1 za Veliku nagradu Australije 2023, kako bi se razjasnila zabuna za buduće događaje.

„Ovaj otvoreni pristup preispitivanju i poboljšanju njegovih procesa deo je stalne misije FIA-e da reguliše sport na fer i transparentan način“, zaključeno je u obraćanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari