Foto: Dragan Zabunović

Za najkorisnijeg igrača meča proglašen je Miloš Lišanin, igrač defanzivne linije.

Uz zvuke „Marša na Drinu” reprezentacija Srbije eurofično je istrčala pred nekoliko stotina gledalaca na teren stadiona u Linjanu, nagovestivši pobedu u ovom susretu. Prvi napad pripao je timu Srbije, koji je uspeo da ga brzo materijalizuje. Na asistenciju kvotebreka Davida Lukića Hanomihla Filip Nedeljković je uhvatio je pas i doneo Srbiji početno vođstvo.

Prva četvrtina u potpunosti je pripala našem timu. Naročito se istakla odbrana koja je svaki pokušaj Švajcaraca sprečavala, te napad protivnika kao da nije ni postojao. U tom delu igre istakao se Goran Zec presečnim pasom i tačdaunom, čime je Srbija povela sa 14:0.

Slična igra na strani Švajcarske viđena je i u nastavku uz nešto nesigurniji napad i odličnu odbranu srpskih „orlova”. Druga deonica završena je bez poena pa se na odmor otišlo pri istom rezultatu – 14:0 za Srbiju.

Pauza kao da nije prijala ni jednima ni drugima jer su oba tima nastavila u ustom ritmu. Moćna odbrana Srbije nije dozvolila protivničkom napadu da pređe 10 jardi, a u nekim trenucima nisu se mrdnuli ni jard od linije skrimidža.

Napad „srpskih oklopnika”, kao u prvoj četvrtini, zaigrao je nešto silovitije u poslednjoj deonici meča. Više trčanjem nego pasom osvajali su teren, što ih je dovelo na 20-ak jardi od end-zone Švajcaraca. Kiker Darko Klasan uspeo je da poentira fild-golom, uvećavši prednost Srbije na 17:0, što je bilo presudno da se uđe u mirniju završnicu. Ivan Nedeljković osujetio je potom još jedan napad atraktivnom intersepcijom i u tim trenucima pobednik u ovom meču nije dovođen u pitanje.

Dobila je selekcija Švajcarske u samom finišu utakmice priliku da postigne počasni poen, našavši se na tri jarde on end-zone Srbije, ali kao i sve prethodno do tada, odbrana Srbije je branila.

Defanzivni koordinator u stručnom štabu Predrag Durlić Vujić istakao je nakon meča da je znao i očekivao da će meč više biti usmeren na defanzivu, te su u skladu s tim ekipu i pripremali za Švajcarsku, zbog čega i nije bilo većih iznenađenja.

– Dobro smo otvorili meč i to je bio ključ uspeha. Napad je dobro krenuo, i sve dalje što smo gradili bilo je kroz odbranu. Hteli smo da se „štedimo” za utakmicu protiv Italije, a sve dalje što se dogodilo bilo je kako smo i očekivali – rekao je Predrag Durlić Vujić.

Miloš Lišanin, najkorosniji igrač meča, istakao je da je dogovor sa stručnim štabom i glavnim trenerom Dagom Atkinsonom ispoštovan i sve što je rečeno tokom priprema, preneto je na teren.

– Zahvalan sam celom timu! Proradio je „srpski inat” u ovom meču i mislim da imamo odličan tim, odličan stručni štab. Pripremićemo se za Italijane najbolje moguće. Kako oni misle da mogu nas da pobede, tako ja verujem da možemo i mi njih. Daćemo sve od sebe – rekao je Miloš Lišanin.

„Orlovi” će finalnu utakmicu za plasman u A diviziju igrati protiv Italije, koja je pobedila Izrael 40:10. Taj meč igra se u nedelju 4. septembra od 19 časova.