Američki fudbal: Srbija u finalu 1Foto: Dragan Zabunović

Reprezentacija Srbije bliža je A diviziji. Pobedila je selekciju Švajcarske sa 17:0 na Evropskom prvenstvu B grupe u Linjanu i igraće u finalu 4. septembra protiv domaćina Italije.

Za najkorisnijeg igrača meča proglašen je Miloš Lišanin, igrač defanzivne linije.

Uz zvuke „Marša na Drinu” reprezentacija Srbije eurofično je istrčala pred nekoliko stotina gledalaca na teren stadiona u Linjanu, nagovestivši pobedu u ovom susretu. Prvi napad pripao je timu Srbije, koji je uspeo da ga brzo materijalizuje. Na asistenciju kvotebreka Davida Lukića Hanomihla Filip Nedeljković je uhvatio je pas i doneo Srbiji početno vođstvo.

Prva četvrtina u potpunosti je pripala našem timu. Naročito se istakla odbrana koja je svaki pokušaj Švajcaraca sprečavala, te napad protivnika kao da nije ni postojao. U tom delu igre istakao se Goran Zec presečnim pasom i tačdaunom, čime je Srbija povela sa 14:0.

Slična igra na strani Švajcarske viđena je i u nastavku uz nešto nesigurniji napad i odličnu odbranu srpskih „orlova”. Druga deonica završena je bez poena pa se na odmor otišlo pri istom rezultatu – 14:0 za Srbiju.

Pauza kao da nije prijala ni jednima ni drugima jer su oba tima nastavila u ustom ritmu. Moćna odbrana Srbije nije dozvolila protivničkom napadu da pređe 10 jardi, a u nekim trenucima nisu se mrdnuli ni jard od linije skrimidža.

Napad „srpskih oklopnika”, kao u prvoj četvrtini, zaigrao je nešto silovitije u poslednjoj deonici meča. Više trčanjem nego pasom osvajali su teren, što ih je dovelo na 20-ak jardi od end-zone Švajcaraca. Kiker Darko Klasan uspeo je da poentira fild-golom, uvećavši prednost Srbije na 17:0, što je bilo presudno da se uđe u mirniju završnicu. Ivan Nedeljković osujetio je potom još jedan napad atraktivnom intersepcijom i u tim trenucima pobednik u ovom meču nije dovođen u pitanje.

Dobila je selekcija Švajcarske u samom finišu utakmice priliku da postigne počasni poen, našavši se na tri jarde on end-zone Srbije, ali kao i sve prethodno do tada, odbrana Srbije je branila.

Defanzivni koordinator u stručnom štabu Predrag Durlić Vujić istakao je nakon meča da je znao i očekivao da će meč više biti usmeren na defanzivu, te su u skladu s tim ekipu i pripremali za Švajcarsku, zbog čega i nije bilo većih iznenađenja.

– Dobro smo otvorili meč i to je bio ključ uspeha. Napad je dobro krenuo, i sve dalje što smo gradili bilo je kroz odbranu. Hteli smo da se „štedimo” za utakmicu protiv Italije, a sve dalje što se dogodilo bilo je kako smo i očekivali – rekao je Predrag Durlić Vujić.

Miloš Lišanin, najkorosniji igrač meča, istakao je da je dogovor sa stručnim štabom i glavnim trenerom Dagom Atkinsonom ispoštovan i sve što je rečeno tokom priprema, preneto je na teren.

– Zahvalan sam celom timu! Proradio je „srpski inat” u ovom meču i mislim da imamo odličan tim, odličan stručni štab. Pripremićemo se za Italijane najbolje moguće. Kako oni misle da mogu nas da pobede, tako ja verujem da možemo i mi njih. Daćemo sve od sebe – rekao je Miloš Lišanin.

„Orlovi” će finalnu utakmicu za plasman u A diviziju igrati protiv Italije, koja je pobedila Izrael 40:10. Taj meč igra se u nedelju 4. septembra od 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari