Ananas nije slučajno na vrhu vimbldonskog pehara 1EPA-EFE/STEVE PASTON

Aktuelni primerak prvi put je dodeljen 1887. godine.

Istorijat najstarijeg i po mnogo čemu specifičnog teniskog turnira na svetu počeo je davne 1877, a posle decenije postojanja nezvaničnog Svetskog prvenstva u „reketanju“ napravljen je trofej u aktuelnoj verziji.

I na njegovom vrhu završio je detalj u obliku ananasa. Ne bez razloga, iako su jagode a ne ovo južno voće opšte poznati sinonim za jedini grend slem na travnatoj podlozi.

U to vreme je ananas na trpezi bio privilegija samo kraljevske porodice i najimućnoijih porodica, pa je njegova upotreba u ovom kontekstu imala simboliku ekskluziviteta, moći i uticaja.

Ljudi su se toliko ponosili činjenicom da mogu sebi da ga priušte u ishrani da su se time hvalili i tako što su ograde kućnih poseda ukrašavali detaljima u njegovom obliku.

Originalni trofej nalazi u muzeju „All England Cluba“, a oni koji ga zasluže svojim igrama i rezultatima dobijaju replike pehara, u veličini tri četvrtine pravog formata.

Na aktuelnom je ostalo da bude uručen slavljeniku u finalu muškog finala u pojedinačnoj kategoriji, u meču zakazanom za 15 časova, a to će biti šestostruki vimbldonski šampion Novak Đoković ili njegov „dželeat“ iz dva duela tokom 2017. godine, Australijanac Nik Kirjos.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari