Đoković osvojio sedmu titulu na Australijan Openu 1Foto: EPA-EFE/ RITCHIE TONGO

Novak Đoković osvojio je sedmi put Australijan open u svojoj karijeri, nakon pobede u finalu protiv velikog protivnika Rafaela Nadala sa 3:0 u setovima (6:3, 6:2, 6:3).

Srpski teniser je na dominantan način došao do petnaestog grend slema u karijeri, ne pruživši protivniku iole ozbiljniju priliku da osvoji makar jedan set na današnjem meču.

U prvom setu Đoković je pokazao klasu pošto u prvih pet set gemova nije izgubio poen, pa je brejk napravljen u drugom gemu lako materijalizovao, te poveo posle 36 minuta igre sa 1:0 u setovima (6:3).

U drugom setu je srpski igrač odigrao još bolje, oduzeo je dva puta servis protivniku i lako rešio tu deonicu igre u svoju korist (6:2).

Briljirao je Đoković u svakom elementu teniske igre, igra sa linije je bila najbolja u poslednje dve nedelje, koliko turnir traje, servis je fukcionisao bez greške, a nemoćni Nadal nije uspevao ni da uspostavi ravnotežu u samim poenima tokom većeg dela duela.

Početak trećeg seta je ličio na prva dva, rani brejk Novaka Đokovića omogućuje srpskom teniseru mirniju igru u nastavku, a iako je Rafael Nadal imao jednu brejk priliku sredinom seta, to nije omelo Novaka Đokovića sa odavno zacrtanog puta – novog osvojenog Australijan opena, po čemu je postao jedini igrač u ovom sportu, sa čak sedam osvojenih pehara u Melburnu.

Meč je trajao tačno 124 minuta, a ovo je treća uzastopna grend slem titula za Novaka Đokovića, dok u međusobnim susretima vodi protiv Rafaela Nadala sa 28:25 u pobedama.

Nakon meča, prilikom dodele nagrada, navijačima su se obratila i obojica tenisera, a poraženi u ovom finalu, Rafael Nadal čestitao je Novaku na nivou na koji je podigao kvalitet tenisa u poslednjih godinu dana.

https://www.instagram.com/p/BtIsw9fHzHM/

„Čestitke, pre svega, svima na sjajno organizovanom turniru. Ovo nije bilo moje veče, ali sam zadovoljan jer sam se nakon povrede vratio u veliko finale. Hvala mom timu na tome, radiću još više kako bih postao još bolji teniser. Veza koju imam sa vama, navijačima, je posebna. Čestitke Novaku Đokoviću na osvojenom turniru i nivou na koji je podigao naš sport“, poručio je Nadal na prepunoj Rod Lejver Areni.

Novi šampion Australian Opena, Novak Đoković uzvratio je lepim rečima španskom teniseru i poručio mu je da je definicija borbenog duha.

„Čestitke na povratku posle povrede, ti si Rafaele definicija borbenog duha. Hvala mom timu koji je bio uz mene, pogotovo nakon povrede. Hvala onom mom istom timu koji je ponovo sa mnom, pogotovo treneru Marijanu Vajdi, na svemu. Mojoj porodici, koja mi je najveća podrška tokom svih ovih godina. Ovaj turnir je uvek sjajno organizovan, mi igrači se osećamo kao kod kuće, sviđa mi se energija koje je prisutna u Melburnu tokom trajanja istog. Vidimo se naredne godine“, rekao je Đoković na kraju i izazvao aplauze oduševljene publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari