Arbitraža i pravni vakuum 1FOTO: Youtube

Stefan Janković je početkom nedelje saopštenjem pokušao da uveri javnost da je odlukom Arbitražne komisije Košarkaškog saveza Srbije dobio raskid ugovora sa Crvenom zvezdom i tako posle višenedeljne sage postao slobodan u izboru novog kluba.

Na Malom Kalemegdanu pak tvrde da još uvek ništa nije gotovo, da nije poznat pravni osnov po kome je spor između igrača i kluba rešavao Košarkaški savez Srbije, odnosno da je Janković odavno potpisao papir određene pravne forme po kome je trebalo da se obaveže na vernost Partizanu čim bude dobio „čiste papire“.

U iščekivanju narednih poteza obe strane (igrač obećao da će podneti tužbu protiv Crvene zvezde, ali nije naveo pravni osnov), dok crveno-beli nameravaju da idu do Arbitražnog suda za sport u Lozani kako bi dokazali da su na vreme podmirili sve finansijske obaveze prema Jankoviću, koji navodno nije ni podneo zahtev za raskid ugovora. Ukoliko je proces zaista još uvek u toku, bez obzira na instancu koja se time bavi, Janković bi mogao da ostane u pravnom vakumu još izvesno vreme sve dok se ne iskoriste sve pravne mere obeju strana.

Odluka igrača da zatraži raskid ugovora najverovatnije je bila motivisana sportskim razlozima, odnosno željom da u drugoj sredini „blanko“ dobije veću minutažu i ulogu u timu (čitaj Partizan). U Zvezdi to nisu hteli, niti mogli da obećaju igraču koji je prošle sezone, uprkos obostranoj želji, ostavio prosečan utisak. Dolascima Muhameda Fajea, prethodno Stratosa Perperoglua, odnosno povratkom Boriše Simanića, Janković se verovatno osetio ugroženim, tačnije postalo mu je jasno da će dobrano morati da se pomuči za minutažu na mestu startne četvorke (što mu je osnovni cilj), što ga je motivisalo da pronađe način kako da okonča saradnju sa crveno-belima koja je trebalo da traje još najmanje sezonu 2018/19.

Ako se u obzir uzme košarkaško-finansijska klima na Starom kontinentu, kašnjenje u isplatama Crvene zvezde, ne samo prema Jankoviću, nije bilo ništa neuobičajeno (nažalost). Janković je izvesno pokušao da iskoristi tu činjenicu, međutim kako „slučaj“ nije poslat na BAT FIBA, da se zaključiti da je Zvezda u međuvremenu izmirila sve finansijske obaveze prema igraču. Ostaje nejasno po kom je pravnom osnovu „slučaj“ preuzeo KSS i tako ekspeditivno doneo odluku u korist igrača. Janković je takođe prekršio određene stavke iz ugovora (nije se pojavio na okupljanju, iako je bio u obavezi) i u Zvezdi će sasvim sigurno iskoristiti i poslednji pravni argument i instancu kako bi finansijski bili obeštećeni pri raskidu saradnje sa košarkašem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari