Arina Sabalenka šampionka Australian opena: Odbranila titulu u Melburnu za samo 76 minuta 1Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Beloruskinja Arina Sabalenka uspela je da odbrani titulu šampionke u Melburnu, pobedom nad Kineskinjom Ćinven Dženg u finalu Australian opena 6:3, 6:2. Meč je trajao 76 minuta, a druga teniserka sveta nije pružila šansu 15. sa WTA liste.

Sabalenka je dobila tri uvodna gema i za samo 11 minuta na Rod Lejveru imala 3:0 u prvom setu protiv Ćinven Dženg, do ponedeljka još samo 15. teniserke sveta. Prvi set Beloruskinja je dobila za 33 minuta rezultatom 6:3.

Beloruska teniserka je i u drugom setu napravila rani brejk, koji je u četvrtom gemu, uz male oscilacije, ipak, uspela da potvrdi zahvaljujući dobrom servisu. Brzo je stigla do vođstva od 5:1, a Dženg je poraz uspela da ublaži osvajanjem još jednog gema do kraja meča.

Kineskinja će od ponedeljka na novoj rang listi biti među 10 najboljih teniserki sveta, a Sabalenka će uprkos odbrani titule ostati na drugom, odmah iza Poljakinje Ige Švojntek.

Sabalenka je dva dana ranije pobedila Koko Gof u polufinalu i prva je teniserka još od Viktorije Azarenke (2012/2013) koja je uspela da odbrani titulu na Australian openu.

Sabalenka je rođena 5. maja 1998. u Minsku, a otac joj je bio bivši hokejaški golman Sergej Sabalenka, koji je preminuo pre pet godina – kada je imao svega 44 godine.

Želja njenog oca, kako je jednom rekla, bila je da ona postane broj 1. u svetu – što je ona uspela da ostvari u jesen 2023.

Sabalenka ima dva grend slem trofeja, oba iz Australije, ali i jedno finale, prošle godine u Njujorku. Pet puta je još u prethodne tri godine igrala u polufinalima najvećih turnira. Za sada ukupno ima 14 titula u karijeri i zaradu koja je prešla 20 miliona dolara.

Njenoj protivnici ovo je najveći uspeh u karijeri. Ima svega 21 godinu i prvi put je uspela da se plasira u finale nekog grend slema. Četvrtfinale US opena prošle godine je do sada Ćinven Dženg bio najbolji rezultat na grend slemovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari