Armani prva recka za Top 8 1Foto: Starsport

Čitava sezona košarkaša Crvene zvezde biće premerena u narednih 30 dana. Imperativ kao zapovedni način biće prefiks gotovo svih duela, počevši od večerašnjeg protiv Armanija u Milanu (20.45).

Na pet kola do kraja regularnog dela Evrolige prosta računica navodi na zaključak da su crveno-belima potrebne tri pobede kako bi se po svim parametrima našli u Top 8. Svaki od preostalih rivala savladiv je u meri u kojoj je i poraz realna opcija, ali je Milan, uz UNIKS, možda za koji promil krhkije građe i poroznije konstrukcije, na labavijim temeljima u poređenju sa Olimpijakosom, Barselonom u Kataloniji i Darušafakom u Istanbulu.

Povrede važnih igrača poslednjih mesec dana podmuklo su, poput erozije, okrnjile timsku formu Mitrovića i saigrača, zbog čega se trener Dejan Radonjić sigurno ne bi složio sa konstatacijom da je Milan jedan od tri tima koje Zvezda sigurno može savladati na putu ka Top 8. Povratak Nemanje Dangubića posle mesec dana pauze momentalno je anuliran povredom Stefana Jovića. Hronično krhka leđa Nišlije, koja ga muče poslednje tri godine, popustila su protiv Galatasaraja, onemogućivši ga da normalno trenira, a kamoli da igra. Iako se zvanično najbolji igrač sezone u ABA ligi vratio u tim na poslednjem meču protiv Budućnosti, nagli pokreti i trzaji iz trbušnog dela uverili su ga, kao i stručni štab, da je još uvek daleko od igranja pod maksimalnim opterećenjem. Bez reprezentativnog plejmejkera Zvezda će u Milanu biti lišena šest sigurnih asistencija, mnogo boljeg „spejsinga“ i protoka lopte, kao i organizacije napada. Na prethodna dva meča protiv Bamberga i Reala crveno-beli su imali šest asistencija manje u poređenju sa prosečnih 19 u Evroligi, što je bilo usko povezano sa odsustvom Jovića. Popularni Jovke je nesumnjivo među najboljim „pik“ igračima sa loptom u rukama, odličnog osećaja za pas iz driblinga (pogotovo desnom rukom). U njegovom odsustvu učinak Kuzmića, Tompsona i naročito Bjelice rapidno je opao, toliko da je poslednji recimo lišen svake kreacije pod košem, odnosno šuta sa distance.

– Idemo u Milano sa željom da odigramo dobar meč. Svesni smo činjenice da Armani i mi imamo svoju problematiku u smislu izostanka određenih igrača, i da nas čeka jedan težak meč u kome moramo prevazići okolnosti, moramo da izvučemo maksimum i pariramo Milanu koji kod kuće igra veoma dobro. U mečevima koje su odigrali na svom terenu u poslednjih nekoliko nedelja, pobeđivali su Olimpijakos, Darušafaku, izgubili od Barselone malom razlikom. Pokazali su, bez obzira što nisu u borbi za plej-of, da svi timovi u Evroligi daju sve od sebe protiv svih, i žele da da se pokažu na najkvalitetniji mogući način. Očekujem upravo takav Armani i moraćemo da odigramo jako dobro, kako bi parirali timu koju ima veliko iskustvo, izvanredne individualce – komplementirao je Radonjić večerašnjem rivalu.

Igrač koji je prošle sezone u Milanu bio toliko sputan da je već u aprilu poručio menadžeru da ga jedino Zvezda zanima sigurno će želeti da još jednom uveri poslodavce Armanija da su silno pogrešili. Dženkins je trenutno najbolji košarkaš Zvezde; prinudno je prva opcija na pleju, ujedno i najproduktivnija kada je bekovska linija u pitanju. Istovremeno, njegov nivo potrošnje je izuzetno visok, jer uz Lazića predstavlja vodećeg defanzivca na liniji dodavanja.

– Ekipa Armanija je mnogo bolja nego što to rezultat govori, mnoge utakmice su izgubili u tesnim završnicama, a kod kuće igraju odlično u poslednje vreme. Imaju puno individualnog talenta i kvaliteta, poštujemo ih, ali želimo da odigramo dobru utakmicu, jer smo u fazi takmičenja kada je svaki meč važan – poručio je Dženkins.

Odbrana na posebnom ispitu

Zvezda je sjajnih 14-11 u Evroligi izgradila uglavnom na odličnoj defanzivi; trenutno je prema rejtingu druga najbolja odbrana u Evroligi (74,59) međutim na poslednje dve utakmice demonstrirala je velike slabosti, naročito u branjenju reketa. Crveno-beli su u prvim poluvremenima protiv Reala (63) i Budućnosti (45) zbirno primili 108 poena, čak 34 više od navedenog proseka.

Raduljica na izlaznim vratima

Miroslav Raduljica je potpuno razočarao ove sezone u dresu Armanija. Srpski reprezentativac je daleko od forme u dresu „orlova“ sa Olimpijskih igara u Riju, kojom se i preporučio gazdama Milana. Poslednjim dolaskom Kaleba Tarčevskog, bivšeg centra Univerziteta Arizona i saigrača Dušana Ristića, pozicija popularnog Radulje je ozbiljno ugrožena, s obzirom da je Amerikanac klasična petica. Trener Repeša preferira da u sastavu ima jednog centra iz „stare škole“ i modernu peticu, nižu, pokretljiviju i atletski potentniju. Naredni dani pokazaće kakva je sudbina Raduljice u dresu Armanija, ali po svemu sudeći traži se samo model po kojem će srpski centar raskinuti ugovor sa šampionom Italije.

Mega sa Zvezdom u Istanbulu

Košarkaši Crvene zvezde do 18 godina starosti učestvovaće na završnom turniru Evrolige kao pobednici kvalifikacionog turnira u Železniku, a Mega Bemaks, koju su pobedili u finalu, po pozivu dobijenom iz sedišta te organizacije u Barseloni. Zvezda će se takmičiti sa Parizom (u pitanju je nacionalna košarkaška akademija, nekada INSEP), CSKA i prošlogodišnjim šampionom Barselonom u grupi A, dok će Mega odmeriti snage sa Fenerbahčeom, Realom i Žalgirisom u grupi B. Posle grupne faze (tri kola, „svako sa svakim“), prvoplasirani timovi igraće za titulu u dvorani „Sinan Erdem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari