Arsenal i Totenhem vladaju prelaznim rokom u Premijer ligi 1EPA-EFE/Victor Casado

Polako se približavamo polovini letnjeg prelaznog roka, a već možemo da naslutimo kakav će ko imati sastav u narednoj sezoni Premijer Lige, makar kada govorimo o onim najboljim timovima na Ostrvu. Na opšte zaprepašćenje, Arsenal i Totenhem vode glavnu reč, uprkos tome što su mnogi mislili da će to biti Liverpul i Siti.

Liverpul je dosta tiho ušao u ovaj prelazni rok i samo ga je odlazak Sadia Manea u Bajern naterao da na tržištu reaguje. I reagovao je tim sa “Enfilda” dovođenjem Darvina Nunjeza u transferu vrednom 75 miliona evra i tu je Jirgen Kop praktično stao. Sa druge strane ni aktuelni šampion Mančester siti se nije previše razmetao tokom leta.

Pep Gvardiola je doveo najboljeg napadača sveta, Erlinga Halanda, za 60 miliona evra i tako ga pridružio Hulijanu Alvarezu koga je još zimus doveo iz River Plate pa ga još pola godine ostavio u redovima argentinskog giganta.

Sa druge strane u prvi plan su iskočili Arsenal i Siti. Arsenal je već potrošio daleko preko 100 miliona evra i ne planira da se tu zaustavi.

Londonski klub je prvo doveo Fabia Vieiru iz Porta za 40 miliona eura, a odmah zatim i najzvučnije pojačanje ovog leta Gabrijela Žezusa iz Sitija za 52 miliona, a poslednja akvizicija im je odbrambeni igrač Oleksandr Zinčenko koji je takođe stigao iz tabora „Građana“ za 35 miliona evra. Pored njih Miket Arteta doveo je još jednog napadača, dojučerašnjeg fudbalera Sao Paola, Markinjoša, kao i golmana Meta Tarnera iz MLS lige.

Sledeća meta im je Asensio, krilni igrač Real Madrida koji je voljan da napusti redove „Galaktikosa“ kako bi igrao više i samim tim povećao sebi šanse da se nađe među putnicima za Mundijal u Kataru u selekciji „Crvene furije“. Arsenalu izvesne probleme oko ovog posla pravi Njukasl koji je već poslao zvaničnu ponudu za povremenog reprezentativca Španije i sada se čeka potez Mikela Artete.

Totenhem je u ovom roku značajno iskoračio po igračkom kvalitetu kojim raspolaže trener ove ekipe Antonio Konte i po mnogima bi „Pevci“ mogli lako da se bore za šampionsku titulu u Premijer ligi. Treba reći da londonski klub osim Stivena Bergvajna nikoga nije prodao, a da je doveo neka spektakularna pojačanja.

Pre svega bivšeg napadača Evertona Ričalisona koji će biti sjajna zamena Hariju Kejnu, ali i neko ko bi u paru sa kapitenom Totenhema mogao da igra u špicu napada. Ričalison je stigao u transferu vrednom 50 miliona funti i potpisao je petogodišnji ugovor, pojačavši navalni deo za koji mnogi misle da je sada najkvalitetniji deo tima.

Odbranu je pojačao Klemon Lengle koji je doduše došao na jednogodišnju pozajmicu iz Barselone, a sredinu terena fenomenalni Iv Bisuma koji je stigao iz Brajtona za 25 miliona funti. Uz to treba dodati i dovođenje Ivana Perišića kao slobodnog igrača sa kojim je klub potpisao dvogodišnji ugovor, pa bismo naredne sezone mogli da gledamo ofanzivni Totenhem koji bi mogao da igra napadački fudbal sa dosta postignutih, a možda i primljenih, golova.

Mančester junajted je „ni na nebu ni na zemlji“. Dolazak Erika ten Haga za novog trenera je doneo neke transfere, ali se čini da engleski gigant dovodi igrače stihijski. Naime, holandski strateg ni ne zna sa kojim će sastavom krenuti u novu sezonu 6. avgusta, niti da li će u timu imati Kristijana Ronalda ili ne.

Engleski klub ne želi da ga pusti, iako je želja portugalske zvezde da napusti „Old Traford“, rukovodstvo ovog giganta se još uvek opire. Igrač stoji čvrsto pri svojim stavovima da želi da igra Ligu šampiona naredne sezone, što mu Junajted ne može ponuditi. U tom smislu prelazni rok Junajteda deluje začuđujuće, jer uglavnom dovode odbrambene igrače, a preti im odlazak najefikasnijeg strelca prethodne sezone.

Među pojačanjima ima sjajnih imena poput bivšeg štopera Ajaksa Lisandra Martineza i bivšeg defanzivca Fejnorda Tajlera Malasije i za njihova dovođenja je tim sa “Old Traforda” iskeširao 80 miliona evra, ali poslednja linija tima im već bila prepuna igrača i sada se navijači Junajteda nadaju da će neki štoper biti prodat, a da će biti doveden neki napadač.

Čelsi je poprilično tiho ušao u letnji prelazni rok, a onda je doveo dve zvezde. Prvo je u tim stigao dojučerašnji krilni napadač Sitija Rahim Sterling za 58 miliona evra, a onda je stigao i štoper Napolija Kalidu Kulibali za 40 miliona. Sada se strateg “Plavaca” Tomas Tuhel okrenuo i ka štoperu Sevilje Žilu Kundeu za koga je spreman da izdvoji 70 miliona evra i sada je na klubu iz Andaluzije da li će prihvatiti ponudu ili je odbiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari