Arsenal liderskom mestu "ne veruje" 1EPA-EFE/ANDY RAIN EDITORIAL USE ONLY

Navijač Arsenala koji je rođen 2004, ove godine proslaviće punoletstvo bez osećaja osvojene titule u Premijer ligi. Gotovo dve decenije „tobdžije“ čekaju na nešto što je vremenom postao Sizifov posao. Iako je i tekuća, delovala kao sezona koju će „pojesti skakavci“ posle devet kola Arsenal je lider na tabeli, a među reckama ima i trijumfe protiv Liverpula i Totenhema.

Nebrojano mnogo grešaka pravili su u Arsenalu, još pred kraj mandata neponovljivog Arsena Vengera. Uporno je Profesor odbijao da prizna sebi i drugima da nije na vreme uvideo moderne tendencije u fudbalu, kao i neophodnost igranja na skupu kartu i dovođenje najboljih fudbalera današnjice.

Nasuprot tome, pokušavao je da do rezultata dolazi afirmišuće mlade igrače, doduše, Arsenal je i godinama finansijski patio zbog izgradnje modernog izdanja Emirejts stadiona na mestu nekadašnjeg Hajberija (udaljenost nekih 500 metara).

Klub je godinama morao da otplaćuje podignute kredite, uprkos tome što je na ime sponzorstva dobio 100 miliona funti, doduše sekvencionalno do 2028.

Kao da je sa prelaskom na novo fudbalsko zdanje Arsenal počeo da gubi na šampionskom identitetu. Negde je u međuvremenu postao i „rob“ Vengerove fudbalske filozofije koja više nije bila kompatibilna sa najvećim dostignućima u savremenom fudbalu (doduše, „Tobdžije“ su igrale finale Lige šampiona 2006. protiv Barselone).

Tokom njegovih poslednjih godina, Arsenal više nije bio kadar ni da se domogne učešća u Ligi šampiona (poslednji put igrao u sezoni 2016/17), međutim, tek sa poslednjim potrošenim kreditom klub je 2018. rešio da mu se zahvali na saradnji.

Ideja sa Unaijem Emerijem, španskim stručnjakom, nije bila loša, međutim, u klubu nisu bili zadovoljni nemogućnošću da se ekipa bori za titulu, odnosno činjenicom da nije izboreno mesto u Ligi šampiona.

Nakon Fredija Ljumberga kao privremenog rešenja, Arsenal je zime 2019. angažovao Mikaela Artetu, do tog momenta „desnu ruku“ Pepa Gvardiole u Mančester sitiju.

Poliglota (Arteta govori tečno španski, portugalski, italijanski, francuski kao i katalonski, odnosno baskijski jezik) nekada vrhunski fudbaler Real Sosijedada, Evertona, kao i Arsenala dobio je garanciju od vlasnika kluba da će moći da napravi rekonstrukciju ekipe prema svojim afinitetima.

Iz postave koja je u poslednjem kolu savladala Liverpul, samo su Saka, dete kluba, odnosno Džaka i Gabrijel igrači koje tokom svog mandata Arteta nije doveo u London.

Spreman je bio i da napravi korenite rezove u timu, zahvali se na saradnji Obamejangu, koji mu je olakšao posao nesportskim načinom života i svojeglavošću.

Tokom poslednjeg leta ostvario je veoma bitne i perspektivne transfere Vilijama Salibe iz Marseja (vraćen sa pozajmice), kao i Zinčeka, odnosno Gabrijela Žesusa iz svog bivšeg kluba, Mančester sitija.

Za Ukrajinca i Brazilca klub je na ime transfera izdvojio ukupno 77 miliona funti. Istovremeno, angažovao je Fabija Vieiru iz Porta u transferu vrednom do 35 miliona evra, dok je renoviranje veznog reda započeo još sa dovođenjem Tomasa Partija iz madridskog Atletika oktobra 2020, odnosno Alberta Lokonge jula 2021.

Sveukupno, od dolaska Artete Arsenal je potrošio oko 200 miliona evra na dovođenje igrača zahvaljujuči kojima je u velikoj meri promenjen lični opis ekipe.

Možda i najvažniji detalj u stvaranju dobitnog mozaika dogodio se sa potpunim oporavkom Gabrijela Martinelija, 21-godišnjeg Brazilca kojeg odlikuju izuzetna brzina i prodoran dribling po levoj strani.

I mada ni na kraju prošle sezone „Tobdžije“ nisu uspele da obezbede mesto u Ligi šampiona, klub je investirao pozamašan novac za jačanje ekipe.

Teško je reći da li je iko očekivao da će crveno-beli posle devet kola biti prvi na tabeli sa bodom više u odnosu na Siti (24 boda), da će moći da se pohvale drugim najefikasnijim napadom i suštinski veoma kvalitetnom odbranom.

Arsenal je u poslednjem kolu arhivirao Liverpul, prethodno je na Emirejtsu dobio i Totenhem, uopšteno, slavio je na osam susreta uveseljavajući svoje navijače atraktivnom i efikasnom igrom.

Arteta ima dovoljan igrački kadar da može često da kombinuje, menja formacije, igra sa trojicom ili četvoricom u poslednjoj liniji.

Utisak je da nema dovoljno alternativnih rešenja u samom špicu napada, odnosno opciju kada Žesus ne može da igra.

Upravo je taj nedostatak jedan od razloga zbog kojih ih na Ostrvu još uvek ne vide kao šampione, pogotovo u trci sa Sitijem koji bi lako mogao da im bude i njaveći takmac, s obzirom na to da je Liverpul već na 14 bodova zaostatka.

Totenhem, Čelsi i Junajted trenutno ne ostavljaju utisak da su kvalitativno ispred Arsenala, međutim, nešto bolja slika mogla bi da se stvori u januaru mesecu, tačnije posle Svetskog prvenstva u Kataru.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari