Asvel pokazao pravu snagu 1Foto: ABA/ Mornar media pro

Iako je u četvrtak startovalo 7. kolo Evrolige, Asvel je u Baskiji odigrao svoj tek četvrti meč.

Korona virus je napravio pravi dar-mar u redovima francuskog velikana, koji od početka sezone ima velikih problema sa inficiranim igračima, kao i članovima stručnog štaba.

Iako ni na terenu Baskonije nisu nastupili u kompletnom sastavu, izabranici Ti Džej Parkera napravili su pravo iznenađenje pobedivši aktuelnog šampiona Španije (86:88) došavši tako do prvog evroligaškog trijumfa ove sezone.

Toni Parker, proslavljeni francuski košarkaš, kao vlasnik kluba ima u planu da postepeno od Asvela napravi evroligaša sposobnog da se u kontinuitetu bori za plasman na fajnal-for.

Parker je u poslednje dve godine okupio oko sebe ugledne privrednike, čak i ušao u priču sa vlasnikom FK Lion u vezi sa tim da Žan Mišel Ola, inače jedan od najbogatijih Francuza, uloži značajna sredstva u pravljenje nove hale i obogaćivanje budžeta.

Nakon što se prošlog leta neslavno razišao sa Zvezdanom Mitrovićem, i time pokazao da ima nezgodan karakter, Parker je svog rođenog brata Ti Džeja postavio na mesto šefa struke.

Napravljena je sasvim korektna doselekcija igračkog kadra dovođenjem iskusnih: Norisa Kola, Mustafe Fala, Alerika Frimana, Jabuselea, ali i vrlo zanimljivih prospekata nalik Kevarijusu Hejsu (četiri godine studirao na Univerzitetu Florida), Metu Maršu…

Asvel je trebalo da napravi značajniji iskorak u Evroligi u odnosu na prošlu, povratničku sezonu, međutim od starta je morao da se suoči sa korona virusom koji je desetkovao sastav.

S tim u vezi i ne čudi što je Asvel u Evroligi startovao sa tri uvodna poraza; zapravo je tek u Baskoniji  odigrao meč sa podnošljivim brojem odsutnih igrača (Jabuselu, Marš, Lakomb).

– Poznato je da smo u proteklom periodu imali puno problema sa korona virusom. Nama uopšte nije bilo jednostavno da doputujemo u Vitoriju i na vrlo nezgodnom gostovanju ostvarimo pobedu. Momci su zaslužili sve čestitke. Mislim da smo kompletan meč odigrali na jednom zavidnom nivou. Defanzivno smo uspeli da zaključamo reket, što je, u principu, vrlo teško protiv jednog tima nalik Baskoniji. Bili smo borbeni i zasluženo smo pobedili. Siguran sam da se iz Baskije neće puno timova vraćati na trijumfalan način. Dobili smo ekipu koja će se boriti za fajnal-for Evrolige – poručio je trener Parker posle prve evroligaške pobede njegovog tima ove sezone.

Beograd domaćin juniorskog turnira

Evroliga je objavila imena 24 tima koji će se na tri kvalifikaciona turnira po 19. put takmičiti za plasman na juniorski fajnal-ejt u Kelnu, u kojem će se u istom periodu od 28. do 30. maja održati i seniorski fajnal-for. Beograd će, kao i svih prethodnih godina, biti domaćin jednog od kvalifikacionih turnira od 21. do 23. februara 2021. Prethodna dva održaće se u Valensiji i Minhenu. Pobednici turnira izboriće učešće na završnom turniru, dok će se preostalih pet mesta popuniti putem specijalnih pozivnica. U Beogradu će učestvovati: Partizan, Crvena zvezda, Mega, Cedevita Olimpija, Budućnost, Lokomotiva Kubanj, Makabi Tel Aviv i rumunski Kluž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari