Atletsko prvenstvo: Ivana cilja zlato, ostali do finala 1Foto: Starsport

Posle današnjeg, tzv. nultog dana takmičenja, u Berlinu sutra počinje atletsko prvenstvo Evrope pod vedrim nebom, sa dvanaestoro reprezentativaca Srbije, različitih ambicija i mogućnosti u osam prijavljenih disciplina.

– Naša reprezentacija je šarenolika, imamo i debitanata. Iako smo na svakom od tri poslednja šampionata Evrope osvojili po dve medalje, nismo atletska velesila da bih nešto obećavao. Očekujem, ipak, dosta finala. Ako naši atletičari budu na nivou svojih najboljih rezultata, verujem da se neka od tih finala mogu pretvoriti u iznenađujuće medalje. Naravno, verujem da će Ivana Španović, koja brani titulu iz Amsterdama, zlatom u skoku u dalj obradovati celu naciju i nas koji radimo za atletiku – realan je generalni sekretar nacionalnog atletskog saveza Slobodan Branković.

Šampionka sa prošlog EP, trećeplasirana na poslednjim Olimpijskim igrama, aktuelna svetska prvakinja na otvorenom i u dvorani sama, takođe, planira da doskoči do najsjajnije medalje, po mogućstvu rezultatom približnim ličnom rekordu u ovim okolnostima ili čak boljim od 7,10 metara. Mada su pored nje još (po) dve Nemice i Britanke ove sezone u sličnoj formi.

– Mene u Berlinu zanima samo da ponovo osvojim evropsku titulu. Imam dve glavne konkurentkinje, Lorejn Ugen iz Velike Britanije i Nemicu Malajku Mihambo, mlade atletičarke koje će biti ozbiljne skakačice. Opet će mi u Berlinu biti potreban skok preko sedam metara za zlato – spremna je za novi izazov 28-godišnja Zrenjaninka, koja poslednje četiri godine „žnje“ odličja na svim velikim takmičenjima, a kaže da čezne samo još za zlatom sa OI i SP na otvorenom.

Ona će svoju borbu za finale početi u četvrtak od 10.30, a društvo će joj prvi put u seniorskoj konkurenciji praviti mlada Milica Gardašević, koja bi trebalo da bude veliki srpski adut u budućnosti, možda i Ivanina naslednica jednog dana. Do finala bi mogle i Tamara Silaški na 400 metara (kao pre dve godine), mada će zbog nešto lošijeg trenutnog dometa morati da trči dve trke za finale, zatim kopljašica Marija Vučenović i eventualno veteranka u bacanju diska Dragana Tomašević. Ne računajući sinoćnje startere na EP.

Raspored naših takmičara

7. avgust Dušica Topić (hodanje, 50 km)

8. avgust Tamara Silaški, Maja Ćirić (400 m, kvalifikacije)

Vedran Samac (bacanje koplja, kvalifikacije)

9. avgust Marija Vučenović (bacanje koplja, kvalifikacije)

Dragana Tomašević (bacanje diska, kvalifikacije)

Ivana Španović, Milica Gardašević (skok udalj, kvalifikacije)

10. avgust Amela Terzić (1.500 m, kvalifikacije)

Triling večeras startovao

Svoje nastupe večeras su počela i možda već završila trojica srpskih atletičara. Gotovo redovni učesnik finala Asmir Kolašinac u kvalifikacijama u bacanju kugle, gde su mu najveći kontinentalni uspesi bronza na otvorenom EP 2012. godine i drugo mesto na dvoranskom EP 2015, Emir Bekrić koji je „nestao“ posle srebra na EP 2012. i bronze na Svetskom prvenstvu 2013, a normu za berlinsku trku na 400 metara s preponama istrčao bukvalno u zadnji čas, i skakač u dalj Strahinja Jovančević, za kojeg bi finale bilo premija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari