Australian open: Marej izgubio od Zvereva 1Foto: EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Veliko iznenađenje Australian opena postigao je nemački teniser Miša Zverev kada je u osmini finala savladao prvog nosioca Endija Marija sa 3:1 u setovima.

Zverev je pobedio posle tri sata i 33 minuta igre rezultatom 7:5, 5:7, 6:2, 6:4, pa sada u četvrtfinalu čeka boljeg iz meča Kei Nišikori – Rodžer Federer.

Prvi set je obeležilo čak pet brejkova, velika nervoza u igri Endija Marija i veoma hrabra igra Zvereva, igrača 50. na ATP listi. Britanac je samo jednom igrao protiv 29-godišnjeg Nemca, kome je četvrto kolo ovog Gren slem turnira najveći domet u karijeri. Sastali su se 2015. godine u Minhenu na šljaci, kada je Mari lako pobedio sa 6:2, 6:2.

Najbolji teniser na svetu je ipak morao da se pomiri sa gubitkom prvog seta u dosadašnjem toku turnira u Melburnu, pošto je Zverev iskoristio prvu brejk loptu u 11. gemu za vođstvo od 6:5. Nemac je zatim perfektno odservirao naredni gem, ostavivši Britanca bez poena, za 7:5 u prvom delu igre, piše N1 SK.

Drugi set je doneo veliku borbu, u kojoj je Zverev ponovo dva puta gubio servis, ali se volešbno vraćao i pri rezultatu 5:4 za Marija spasao čak četiri set lopte. Međutim, sledeći servis gem Zverev prelako gubi, pa Mari uzima novi brejk (7:5) i na prvu set loptu izjednačava na 1:1 u setovima.

Ali Mišu Zvereva kao da to nije poremetilo, te je nastavio sa svojim planom, koju bazira na servis volej igri, koju mnogi nazivaju i staromodnom. Uz česte izlaske na mrežu i sve nervoznijeg Britanca stvorila se odlična prilika da Zverev dođe do nove prednosti i on je nije propustio. Otkako je Mari poveo sa 2:1 u trećem setu Nemac je ušao u seriju dobijenih gemova, te je sa dva brejka, osvojio set sa ubedljivih 6:2.

Mari više nije ima bilo kakvog vremena za premišljanje jer je vrag odneo šalu, pa je u četvrti set morao da krene na sve ili ništa. Ipak, Zverev nije popuštao, odmah je došao do novog brejka, koji je zatim potvrdio servisom za 2:0 u četvrtom setu. Nastavilo se sa gemovima u kojima su teniseri čuvali svoje servise, a demoralisani Mari je tek na momente delovao kao igrač koji bi mogao da pobedi.

Zverev je nastavio fantastično da se snalazi na terenu, pa je uspeo da dođe do 5:3 u četvrtom setu, te je Mari morao da servira za ostanak u meču. Dva puta se igralo na razliku, Nemac je svaki put leteo na mrežu, ali je prvi teniser sveta odličnom defanzivom iščupao ostanak u meču (5:4).

Zverev je servis-gem za pobedu otvorio lošim izlaskom na mrežu posle servisa, što je Mari kaznio. Drugi poen je završen teškim pogotkom Zvereva iz smeča, a treći u korist Britanca posle dobrog riterna (30:15). Zverev je zatim uhvatio sjajan bekhend volej za 30:30, a zatim stiže i do prve meč lopte na tri sata i 33 minuta igre. Nemac servira, Mari šalje loptu u aut, za 6:4 u četvrtom setu u jednom najvećih iznenađenja u Melburnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari