Australijan open: Stop za publiku iz inostranstva 1Foto: Pixabay/Marijana1

Još nije sto odsto sigurno ni da li će aktuelna teniska sezona biti regularno završena, a do njenog kraja biti održana dva preostala grend slem turnira..

…Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država u NJujorku i Otvoreni šampionat Francuske u Parizu – a organizatori prvog od četiri godišnja turnira iz kategorije 2.000 (bodova) uveliko smišljaju kako da Australijan open 2021. prođe u najboljem redu.

Sa što manje zdravstvenih rizika za takmičare, njihovu pratnju, tehnička lica i publiku na tribinama sportskog kompleksa u Melburnu.

Tako je direktor prestižnog turnira u Melburnu Kreg Tajli otkrio da će ovog puta biti zabranjeno prisustvo ljubitelja tenisa sa mestom prebivališta van Australije.

– LJudi iz Melburna i države Viktorija, ostatka Australije i potencijalno Novog Zelanda, ako ne bude restrikcija na granici, će moći da dođu. Preostalih 15 odsto navijača, koji obično dolaze iz ostatka sveta, neće biti prisutni naredne godine – objasnio je on jednokratnu promenu na AO openu, očigeldno izabranu kao meru borbe protiv „uveženih“ slučaja zaraze korona virusom.

U isto vreme, svi prijavljeni takmičari i takmičarke biće u „biloškom mehuru“, što znači da će najpre biti testirani na kovid 19 po dolasku u Australiju, a da će im za vreme turnira biti obezbeđen samo za potrebe turnira izdvojen smeštaj i prevoz do mesta treniranja i odigravanja mečeva. U vezi s tim, odlučeno je i da se za šest odsto smanji broj osoba koje će raditi na organizaciji turnira – umesto dosadašnjih 450, biće 423 osoba koji će na razne opsluživati tenisere i teniserke.

Ako ne bude pomeranja ili odlaganja, odnosno pogoršanja epidemiološke situacije na najmanjem kontinentu i celom svetu, AO open bi trebalo da počne 18, a završen 31. januara. Titule bi trebalo da brane Srbin Novak Đoković i Amerikanka Sofija Kenin.

Serena Vilijams o (ne)ravnopravnosti

Teniserke nikako ne uspevaju da izdejstvuju izjednačavanje svojih novčanih nagrada sa turnirskim primanjima njihovih kolega, a drugačiji tretman vidi se i u odnosu mečeva na centralnim terenima.

– Ponekad pogledam raspored i vidim da će na centralnom terenu da se igraju četiri muška i dva ženska meča. Zbog toga se osećam loše, jer je uvek jedan od tih mečeva moj. Rekla sam više puta organizatorima da me stave na drugi teren, kako bi druge teniserke mogle da igraju na centralnom. Uglavnom me nisu slušali, a ja smatram da i druge devojke zaslužuju priliku da budu na najvećim stadionima, radile su čitav život za to – kaže osvajačica 23 grend slem titule Serena Vilijams.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari