Australijska drama će samo ojačati Noleta 1Foto: Twitter/ DjokerNole

Još prošle srede započeta neverovatna australijska saga Novaka Đokovića, sa najboljim teniserom sveta ikada kao njenim potencijalnim herojem ili tragičarem, produžena je na ponedeljak, a višesatni proces pred Federalnim okružnim i porodičnim sudom, dobijena pravna bitka za australijsku vizu, napuštanje imigracionog centra, vraćena sloboda, strepnja od poteza ministra imigracija u Vladi Australije, Aleksa Houka, odnosno njegovog diskrecionog prava naknadnog deportovanja ljudi… doneli su još jednu turu žestokog i iscrpljujućeg stresa srpskom asu.

Uprkos svemu on je već juče, odmah po napuštanju prinudnog smeštaja u hotelu Park u Melburnu, izašao na teren da trenira, a preko društvenih mreža se zahvalio sudiji koji je poništio odluku o ukidanju australijske vize.

Zato se mnogi, sa strane, pitaju u kakvom će psihofizičkom stanju biti jedan od trojice osvajača rekordnih 20 grend slem titula, vlasnik najviše pobedničkih masters trofeja, „reketaš“ sa najdužom istorijom liderovanja ATP listom… kada prođe taj intenzivan rolerkoster emocija, a on se vrati životu i radu pre traumatičnog nadgornjavanja sa graničnom policijom na aerodromu u Melburnu.

Odnosno, kako će agonija u gradu u kom je jedino on devet puta držao šampionski govor na kraju Otvorenog prvenstva Australije uticati na nastavak sezone i ostatak rariretno berićetne karijere slavnog Beograđanina.

– Australijski premijer, gospodin Skot, ostaće upamćen kao skot. Znajte da biram reči umesto psovki, a Đoković je u svakom slučaju pobednik. Druge bi ova nezapamćena afera slomila, ali njegov psihički odbrambeni sistem je čudesan, napravljen od najčvršćeg materijala. Ako izgubi, sešće u prvi avion, vratiti se kući i nastaviti da trenira i takmiči se kao da nije prošao svu tu torturu. Dobije li priliku da igra Australijan open ima da ga osvoji, iako bi ga čekali prekasni ili prerani termini, uhođenje, izmišljene kazne i ko zna kakve smicalice i podmetačine tokom turnira. Tvorci ove političke ujdurme nisu čačkali mečku nego lava i dobiće brutalan odgovor na teniskom terenu. Ne verujem u loše posledice po sezonu i karijeru Novaka. Najveći može biti samo još veći – kaže za Danas čuveni domaći teniski stručnjak Radmilo Armenulić.

Istu percepciju ima i drugi teniski znalac, Nikola Pilić, pod čijim rukama je davno, u Nemačkoj, brušen redak talenat višestrukog pobednika izbora na najboljeg sportistu na planeti.

– Ne mogu nesložni australijski državnici i sramno pristrasni mediji sa Zapada poremetiti čoveka-stenu. Da je Federer u njegovoj koži, potpisujem da ga ne bi tretirali kao kriminalca. Ovako su ispod površine skandalozne zavrzlame o vizi, na sve načine, pokušali destabilizovati Đokovićevu psihu. Ne znajući ili zaboravljajući da je on poslednjih 15 godina pod pritiskom. Svih mogućih vrsta. I da ih sve tako dobro nosi na svojim leđima da je 2021. godine, po svim mogućim ključnim parametrima, postao najbolji svetski teniser svih vremena. Ni sada nemam gram sumnje u njegovu spremnost i jaku želju da igra Australijan open, kao što sam znao da će se posle one gnjavaže na pretrpošlom US openu vratiti još čvršći i motivisaniji. Bude li dobio priliku da se bori za jubilarni 10. trofej Australijan opena biće mu potrebno jedno, dva kola i rivala da uđe u svoju formu, a onda neka ga se čuvaju – objašnjava za naš list hrvatski trener.

Cenjeni sportski komentator Nebojša Višković odavno prati profesionalni razvoj najstarijeg od trojice sinova u porodici Đoković i iz prve ruke poznaje njegov pobednički karakter.

– Na primeru Novakove reakcije na diskvalifikacije sa US opena može se zaključiti da ga teško šta može uzdrmati do te mere da ga poremeti i skrene sa davno zacrtanog puta u tenisku istoriju, gde već ima specijalno mesto. On je čovek koji se bavi sadašnjošću, a sve iza sebe gužva i baca, osim ako nisu u pitanju poučna iskustva. Takva lageruje tamo gde je potrebno i iz njih crpi dodatnu energiju. Doktorirao je na temu psihološke snage i stabilnosti, sa neverovatnim darom da sve pretvara u bonus motivaciju. Ni sada ne očekujem drugačiju reakciju. Takođe, mislim da se ovi nemili događaji ne mogu odraziti na ostatak Đokovićeve karijere. Jedino ako se obavezna vakcinacija ne „proširi“ na druge grend slemove i turnire, odnosno zakomplikuju stvari na tom planu, mada je njegov slučaj skinuo zavesu sa mnogih pandemijskih dilema i pitanja bez odgovora. Ako bismo pričali samo o njegovoj fizičkoj i mentalnoj spremnosti, nema zbora oko toga da bi još makar dve godine mogao da igra na vrhunskom nivou. A kada je takav, onda ruši barijere i pomera granice – izjavljuje za Danas zaštitno lice Sport kluba.

Slavlje, tuča i suzavac u Melburnu

Srbi iz Australije i juče su bili na ulicama Melburna zbog Đokovića, a deo njih je ispred advokatske kancelarije koja zastupa Novaka slavio sudsku presudu korist u zemljaka, da bi euforično dočekali izlazak automobila iz zgrade, verujući da se u njima nalazi naš as. Deo njih je hteo maksimalno da mu se približi, ali je policija sprečavala blizak kontakt sa vozilom, pri čemu je upotrebila suzavac i silu u jednom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari