Azarenka može na US open, ali ne može na humanitarni turnir 1EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Organizatori US opena dozvolili su učešće beloruskoj teniserki Viktoriji Azarenki, bez zastave i bilo kakvih nacionalnih obeležja, ona se sama prijavila i za egzibicioni meč „Tenis za mir“ i to joj je najpre dozvoljeno. Ali je onda juče doneta odluka da Beloruskinja ne može da igra na humanitarnom turniru, kako ne bi bila povređena osećanja Ukrajinaca…

„Nakon pažljivog razmatranja i dijaloga sa svim stranama, odlučili smo da Viktorija Azarenka ne učestvuje na turniru „Tenis za mir“. Vika je teniserka, lider, jaka je i cenimo njenu spremnost da učestvuje. S obzirom na osetljivost ukrajinskih igrača i sukob koji je u toku, verujemo da je ovo ispravan put“, navodi se u obrazloženju odluke.

Viktorija Azarenka je propustila Vimbldon, nije dobila dozvolu da se takmiči na najstarijem turniru, a sada će, kao i na Rolan Garosu, nastupiti pod neutralnom zastavom.

„Uništava me sve ono što se dešava ovih dana. Uvek sam Ukrajince i Beloruse doživljavala kao dve prijateljske nacije. Moje srce je sa onima koji su direktno ili indirektno pogođeni ovim ratom“, izjavila je nekoliko dana po početku rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari