Barna "doplivao" do Tokija 1Foto: EPA/ LASZLO BELICZAY

Selektor plivačke reprezentacije Srbije, Igor Beretić, bio je u pravu kada je pre Evropskog prvenstva u Budimpešti (17-23. maj) „tipovao“ na Andreja Barnu kao novog člana našeg tima na Olimpijskim igrama u Tokiju ovog leta, pošto je 23-godišnjak iz Subotice fantastičnu formu potvrdio u današnjim prepodnevnim kvalifikacijama u disciplini 100 metara slobodno.

Za 48 sekundi i 17 stotinki „doplivavši“ do najvećeg planetarnog sportskog događaja.

On je nedavno, u Sjedinjenim Američkim Državama, ostvario samo stotinku sporije vreme od zadate A olimpijske norme, pa se očekivalo da na EP napravi ključan „zaveslaj“ ka svom debitantskom učešću na Igrama, što je i učinio kao 4-plasirani u borbi za sinoćne polufinale.

Toliko je jako i taktički pametno savladao deonicu da je ostao samo dve stotinke kratak za obaranje državnog rekorda, još od OI u Pekingu 2008. godine u vlasništvu čuvenog Milorada Čavića, što ostavlja prostora za optimizam u pogledu njegovog daljeg napretka do takmičenja u julu.

Za razliku od Barne, naš najveći adut Velimir Stjepanović nije uspeo da ode u polufinale, jer je višestruki šampion Starog kontinenta ostvario rezultat 49,05, ostavši tri stotinke ispod „ekipe“ za sledeću fazu EP.

Ni mladi Nikola Acin (49,75) i Uroš Nikolić (49,93) nisu uspeli da se pridključe Barni. Inače, od plivača ranije su se za Olimpijske igre izborili Stjepanović, Anja Crevar, Čaba Silađi i Vuk Čelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari