Barselona promenom trenera započela kompletnu rekonstrukciju 1Foto: EPA-EFE/ Alejandro Garcia

Dolazak Ronalda Kumana na mesto trenera Barselone jedni vide kao početak nove ere kluba kojem sledi kompletna rekonstrukcija stručnog i igračkog kadra, do drugi smatraju da je u pitanju samo gašenje požara i „kupovina“ vremena uprave pod vođstvom predsednika Đozepa Marije Bartomeua.

Na promociji Kumana je njegov igrački uspeh, kada je sa Barsom 1992. godine osvojio prvu Ligu šampiona, predstavljen kao glavna stavka u radnoj biografiji. Pojedini mediji poput madridske „Marke“ podsećaju da je poslednji pehar kao trener osvojio pre 12 godina, kada je sa Valensijom postao šampion španskog Kupa kralja.

Prethodno je osvajao prvenstva Holandije, dva sa Ajaksom (2002, 2004) i jedno sa PSV-om (2007). Na svom trenerskom kontu ima i prvenstvo Portugala sa Benfikom (2005), ali i post koji traje više od decenije dok je sedeo na klupama AZ Alkamara, Fejenorda, Sautemptona i Evertona.

Na „Nou Kamp“ dolazi s pozicije selektora Holandije koji je 2018. prihvatio sa zadatkom da od „lala“ ponovo stvori fudbalsku velesilu, kakva je bila u njegovo igračko vreme.

Ipak, ovu funkciju napušta neobavljena posla, posle dobrih rezultata u Ligi nacija, ali bez učešća na velikom takmičenju, pošto je naciju razočarao odlaskom sa kormila pre Evropskog prvenstva.

Za Kumana u otadžbini vlada mišljenje da je veliki stručnjak preke naravi, te da se zato nigde nije zadržao duže od dve i po sezone (najduži trenerski angažman imao u Ajaksu od 2001. do 2005.).

Poznat je kao čovek koji nema problem da u lice kaže svakome šta misli, od igrača do rukovodstva.

„As“ ocenjuje da je ova osobina i prednost i mana za sadašnju upravu Katalonaca.

Bartomeu je i tražio ličnost koja će umeti da zavede red u razularenoj ekipi, koju je poslednjih pola godine više vodio Leo Mesi nego bivši trener Kike Setijen, ali mu se to istovremeno može obiti o glavu ako Holanđaninu ne ispuni sve uslove za stvaranje novog tima, jer ovaj to sigurno neće prećutati.

Ronalda Kumana na „Nou Kampu“ čeka sve samo ne med i mleko.

„Marka“ piše da bi mnogi pomislili da dolaskom na mesto trenera Katalonaca „dobijaju sve“, ali u stvari Holanđanin „trenutno nema ništa“ i mora da stvara ispočetka potpuno novi sistem.

Ekipa je u totalnom nokdaunu još od gubitka titule u Primeri, iako je pred svetsku pandemiju držala prvo mesto.

Debakl od Bajerna u Ligi šampiona samo je bio po slikovitom mišljenju „El Mundo Deportiva“ udaranje protivnika koji je uveliko ležao na zemlji.

Ako su u nečemu madridski i katalonski mediji saglasni po pitanju Barselone, onda je to da je sramota protiv Bajerna bila više nego potrebna klubu kako bi se stvari isterale na čistac.

Tim je odavno podeljen u dva klana, one koji su za kapitena Mesija i one koji su za predsednika Bartomeua.

Požar je nekontrolisano počeo da bukti kada se u martu saznalo da je Bartomeu čak angažovao svoju armiju botova da blate Mesija na društvenim mrežama.

Zbog toga je najava odlaska Argentinca po imenovanju Kumana bila više nego očekivana.

Pokušao je na sve načine da sruši sadašnje rukovodstvo, ali na kraju ipak nije uspeo u tome, iako je po mišljenju medija imao iza sebe većinu svlačionice i dobar deo javnog mnjenja.

A kako će izgledati tim Barselone za narednu sezonu – pitanje je od „milion dolara“.

Kuman je iznenada prihvatio novu ulogu i tek treba da napravi plan rada.

Za sada se zna da će dobiti odrešene ruke u transfer politici i budžet od blizu milijardu evra za totalnu rekonstrukciju (Bartomeu je najavio zaduživanje kod banaka u iznosu od 600 miliona evra).

Osim Mesija, očekuje se da će se Kuman odreći Rakitića, Vidala, pa možda čak i Pikea.

Za akvizicije je Holanđin ostao zaključan pri prvom obraćanju javnosti.

Zna se da Barsa cele sezone juri napadača Intera Lautara Martineza, ali u medijima provejava priča da Kuman ne želi nove južnoamerikance u timu, smatrajući da klubu ne treba novi „latinoamerički klan“.

Kakvi god da budu, potezi će u svakom slučaju morati da se vuku brzo. Pripreme Barselone zakazane su za prvu nedelju septembra i već do tada trebalo bi da se vide obrisi novog tima.

Depaj prva meta novog trenera

Ronald Kuman je po tvrdnji španskih medija zatražio da mu prvo pojačanje bude napadač Liona i njegov miljenik iz reprezentacije Holandije Memfis Depaj. Očekuje se da bi francuski klub tražio obeštećenje od oko 50 miliona evra, što je za Barsu skroz prihvatljivo jer bi u slučaju dovođenja Martineza iz Intera morali da izdvoje najmanje 100 miliona evropskih novčanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari