Barselona smenila Kumana 1Foto: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Trpeljivost je bila veća od uobičajene iz više razloga, a prevashodno zbog propisanog obeštećenja u slučaju otkaza od 13 miliona evra. U situaciji kada se bori za svaki ušteđeni evro, za Barselonu je to bila prevelika suma, međutim poraz od Rajo Valjekana (1:0) u poslednjem kolu Primere predstavljao je kap u prepunoj čaši ovosezonskih očajnih rezultata, nakon čega je Ronald Kuman morao da dobije otkaz u katalonskom velikanu.

Bilo je i dosta objektivnih razloga zbog kojih su rezultati ekipe bili loši: od nenajavljenog odlaska Lea Mesija, konstantnih povreda Dembelea, Aguera, Ansua Fatija… pa sve do velikog pritiska da po svaku cenu nastupa u formaciji 4-3-3.

Ipak, kada se podvede računica, Kuman je u svom turbulentnom mandatu u Barseloni ostvario krajnje prosečne rezultate; osvojio je jedan Kup kralja što nije nikakva uteha za klub koji sanja trofej Lige šampiona više od pola decenije.

Jeste holandski stručnjak uradio i nekoliko dobrih stvari; prevashodno na promociji đaka iz La Masije. Gavi i Niko Gonzales postali su u njegovom mandatu prvotimci, čak je i Gavi neko za koga Luis Enrike, selektor Španije, smatra da ima mesta i u startnoj postavi „A“ selekcije, međutim previše je Kuman lutao u formacijama, izboru igrača, neretko eksperimentišući sa Destom, recimo, na poziciji desnog ofanzivnog, igrajući sa trojicom najisturenijih.

Naposletku, rezultati Barselone su toliko loši od početka sezone, da trenutno deluje da će se Katalonci boriti za mesto u Ligi šampiona naredne sezone i da već sada mogu polako da se opraštaju od titule u domaćem prvenstvu, dok im je plasman u osminu finala Lige šampiona ozbiljno ugrožen posle uvodna tri kola.

Kuman je tako ostao bez posla posle 67 mečeva na klupi Barselone (39 pobeda, 12 remija, 16 poraza uz gol razliku 138:75) i osvojenog trofeja u Kupu kralja.

Mundo Deportivo prenosi da je Ćavi prva želja uprave, ali da najpre mora da pregovara sa Al Sadom.

Španac je izgleda procenio da je spreman da preuzme veliku odgovornost u voljenom klubu i pomogne mu u teškom trenutku.  Jedna od mogućnosti je i argentinski stručnjak Marselo Galjardo, aktuelni trener River Plejta, kojem sa Milionerima ističe ugovor na kraju kalendarske godine.

Jedno je sigurno, trener B tima Serhi Barahun će obavljati ulogu vršioca dužnosti, dok se ne pronađe željena zamena za Ronalda Kumana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari