Foto: BSS

Nakon priprema koje su održane na Zlatiboru, BSS je mlade boks snage Srbije, ovaj put u širem sastavu, odveo na novu rundu kalenja na najveći planinski masiv naše zemlje, Kopaonik. Bazične pripreme šireg sastava seniorske i omladinske boks reprezentacije Srbije trajale su 21 dan.

Svi bokseri prethodno su obavili testiranja na kod dr Nikole Čikiriza u Beogradu na VMA – institutu za fiziolgiju napora, na osnovu čega je svaki bokser dobio zone opterećenja u treningu, na osnovu kojeg je stručni štab BSS napravio programe za svakog pojedinca po kome su radili pripreme.

Plan i program priprema i njenu realizaciju sprovodio je  prof Igor Tomašević, a pratili ga  selektori Milan Piperski i Tomislav Antelj.

Treninzima na Kopaoniku naši bokseri su zavrsili ovaj ciklus priprema koji je priprema za međunarodne turnire koji ih očekuju do kraja godine.

S obzirom da je Bokserski savez Srbije obezbedio uslove za širi spisak boksera, biće napravljene dve ekipe za međunarodna takmičenja. Ekipa A će putovati na zajedničke pripreme i sparinge u Rumuniju i učestvovati na međunarodnom turniru Zlatni pojas u Bukureštu,  Ekipa B putuje u Rusiju u bazu Čehov gde će u sklopu sporazuma sa Ruskom bokserskom Federacijom naši bokseri trenirati sa njihovim nacionalnim timom i pod patronatom ruskog selektora Eduarda Kravcova. Istovremeno sedam trenera Srbije će pratiti rad i imati priliku da se edukuje od ruskih kolega, kako bi nastavili sa kvalitetnijim radom u Srbiji. Po završetku priprema u Rusiji našu selekciju očekuju takmičenja: Ajndhoven kup u Holandiji, Zlatni gong u Maskedoniji i Zlatna rukavica u Srbiji.

Bokserski savez je omogućio i zainteresovanim klubovima da učestvuju na turnirima u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj, ali je uslov da su bokseri minimum polufinalisti poslednjeg Prvenstva države. Na ovaj način omogućeni su trenažni uslovi, učešće na turnirima, stručni nadzor i stimulacija rada u klubovima po ugledu na svetske bokserske sile.

„Bokseri su bili veoma disciplinovani na Kopaoniku, uslovi fantastični, počev od sportske ishrane, suplementacije, pulsmetar satova za svakog boksera, opreme i rekvizita do neophodnog dijagnostičkog nadzora od strane dr Čikiriza. Bokseri su značajno podigli svoje kondicione kapacitete, maksimalno su zaštićeni od povreda i pripremljeni na prelazak na specificnu boksersku kondiciju, kako bi što spremniji ušli u predstojeće meceve“- kaže Igor Tomašević, kondicioni trener boks reprezentacije Srbije.

Selektor bokserske selekcije Srbije Milan Piperski zadovoljan je svim što je urađeno i ostvareno u proteklom periodu.

„Velika je stvar urađena na Kopaoniku, veliki ciljevi postavljeni ispred nas, tako da sada samo ostaje da bokseri pobeđuju u ringu. Ciljano takmičenje je Evropsko prvenstvo 2019. godine u Belorusiji, tako da će ovaj ciklus biti iskorišćen za jesenja takmičenja, gde je uključen širi spisak boksera, kako bi svi dobili šansu, povećali konkurentnost, ali i stekli neophodno međunarodno iskustvo. Tokom zime nas očekuje novi ciklus priprema i mečeva, a finalni izbor učesnika Evropskog prvenstva biće na proleće nakon Beogradskog pobednika i državnog prvenstva“- zaključio je Piperski.