Basketaši Srbije četvrti put zaredom šampioni Evrope 1foto:FIBA

Basketaši Srbije, ubedljivim trijumfom u finalu Evropskog prvenstva u Gracu, četvrti put zaredom postali su prvaci Starog kontinenta – 21:14.

Čini se još dominantnije i surovije nego li što su u polufinalu nadigrali Holanđane, Dejan Majstorović i saigrači preslišali su najvećeg rivala u evropskim i svetskim okvirima.

Od starta su poveli sa obećavajućom razlikom, u prvi mah na semaforu je pisalo 4:1 i sve do kraja basketa Čavars i drugari nisu uspeli da priđu na manje od dva poena zaostatka.

Nisu znali Letonci sa koje im strane preti veća opasnost. Posebno inspirativan bio je Majstorović, najveći kolekcionar zlatnih medalja na svetu.

Trebalo mu je malo vremena da uđe u svoju prepoznatljivu šutersku zonu, ali kada je ubacio prvu dvojku kraj je već bio izrežiran.

Pravovremeno su se uključivali Vasić i Branković, dok je Stojačić isporučio svoju dozu atrakcije čarobnim i nedefinisanim ulazima, odnosno gracioznim zakucavanjima.

Na 15:8 delovalo je da su se Letonci predali; svesni da su basketaši Srbije toliko kvalitetni i iskusni da naprosto ne mogu da prokockaju tri poseda više, kao da su čekali da Majstorović isporučio svoju brojku dvojki.

Još su ga i častili nepromišljenim faulom za dva bacanja kod rezultata 18:13. Na kraju je Maestro, kako mu tepaju strani komentatori, položio loptu za konačnih 21:14 i izvesno titulu najkorisnijeg igrača na turniru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari