Basketaši Srbije-dominacija retko viđena u ekipnom sportu 1Foto: FIBA

Reprezentacija Srbije u sastavu Dejan Majstorović, Strahinja Stojačić, Mihailo Vasić i Marko Branković osvojila je FIBA 3×3 seniorsko Evropsko prvenstvo u austrijskom gradu Gracu. Oni su u finalu savladali selekciju Letonije 21:14.

I na prethodnom takmičenju održanom u Francuskoj trijumfovala je Srbija. U finalu su savladali Litvaniju, dok je treće mesto zauzela Poljska. Inače, Srbija je u poslednja četiri učešća na Evropskim prvenstvima osvajala zlato. To je pre Francuske učinila u Rumuniji 2018. godine, te u Mađarskoj godinu dana kasnije, pa je najuspešnija reprezentacija u istoriji ovog takmičenja.

Pobedom nad Letonijom, basketaši Srbije su produžili dominaciju Starim kontinentom, započetom još pre četiri godine.

„Bio je ovo savršen turnir za nas. Igrali smo sjajno tokom čitavog toka EP. Veoma sam ponosn na svoje saigrače. Treneri, fizioterapeuti, mi igrači… svi smo obavili sjajan posao. Ovo je četvrti put zaredom da smo prvaci Evrope. Teško je osvojiti bilo koji trofej četiri puta, srpsko nacionalno prvenstvo bi bilo jako teško osvojiti u četiri navrata zaredom, a mi smo šampioni Evropskog kupa ponovo“, ponosan je kapiten Dejan Majstorović, inače zvanično najkorisniji igrač na turniru (MVP).

On je konstatovao da su ispisali istoriju ovog sporta.

„Mislili smo da je prokletstvo kada na prva tri turnira nismo osvojili nijedno zlato, ali sada imamo ovaj sjajan niz. Ispisali smo istoriju ovog sporta. Teško je motivisati se posle tri zlata, protivnici daju 200 odsto kada igraju protiv nas, ali mi igramo za našu državu i to je nešto najveće što nam se dogodilo u životu“,  istakao je on.

Interesentno je da je identična ekipa osvojila zlato na Svetskom prvenstvu 2022. godine ovog leta u Antverpenu, a selektor je baš kao i tada bio Marko Ždero.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju i u nešto izmenjenom sastavu srpskim igračima su se isprečili samo Rusi na putu do zlata. Ne treba zaboraviti da je dugi niz godina dres reprezentacije nosio Dušan Domović-Bulut, jedan od najboljih igrača u istoriji ove igre.

Mnoge zemlje imaju kvalitetne reprezentacije u basketu 3×3, ali nijedna nema rešenje za “Orlove”. Letonija, Litvanija, Brazil, Francuska su samo neke od najboljih na planeti koje su srpski reprezentativci lako “rešavali” u poslednjih nekoliko godina, bilo u grupi, bilo u nokaut fazi.

Poraz od Rusa još boli

Basket reprezentaciju Srbije još uvek boli poraz od Rusije 21:10 u polufinalu Olimpijskih igara u Tokiju.  Srpski tim, u sastavu Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Aleksandar Ratkov je do tog meča delovao nezaustavljivo, vezavši sedam sigurnih pobeda na turniru, ali je u odlučujućoj utakmici stao šut i Rusija se lako plasirala u finale. Rane su donekle zaceljene u belgijskom Antverpenu kada je Srbija uspela da po peti put dođe do zlata na planetarnoj smotri. Najbolji basketaši Srbije pobedom nad Litvanijom 21:16 postali su prvaci sveta u basketu 3×3,  a kuriozitet je da od sedam odigranih Mundobasketa, samo u dva navrata šampion sveta nije bila reprezentacija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari