Baskonija preti tužbom Crvenoj zvezdi zbog dolaska Luke Vildoze 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

Crvena zvezda se danas pohvalila da je dovela i sa Lukom Vildozom potpisala dvogodišnji ugovor, međutim, nekoliko sati kasnije oglasila se Baskonija koja osporava pomenuti transfer.

Naime, u klubu iz Vitorije smatraju da su imali prethodni dogovor sa igračem, u smislu preče kupovine, odnosno pravo da budu informisani o svakoj ponudi koju bi Vildoza dobio, kao igrač koji je iz Baskonije otišao u NBA ligu.

Špansi evroligaš tvrdi da nikakvu saradnju sa Zvezdom nije imao i u skladu sa tim obratio se javnosti putem saopštenja.

1. Baskonija poseduje prava igrača van NBA, prema dogovoru između Igrača i Kluba, u ugovoru o njegovom odlasku iz NBA i selidbi u Njujork Nikse u mesecu maju 2021, što znači da u slučaju potpisa za klub izvan NBA, bilo igrač ili klub kojem se pridruže moraju da finansijski nadoknadie Baskoniju.

2. U slučaju angažovanja igrača od strane crvene zvezde, to je urađeno bez učestvovanja ili pristanka Baskonije. Nije bilo nikakve komunikacije u vezi sa time, i bez plaćanja ugovorene novčane naknade, što predstavlja vrlo ozbiljno kršenje postignutih dogovora o njegovom odlasku u NBA, a može se pripisati igraču i odredišnom klubu.

3. Suočena sa takvom situacijom, Baskonija čim je saznala za njegov ugovor sa Crvenom zvezdom izričito je i nepobitno zahtevala i od njih i od samog igrača naša prava. Isto tako, ova situacija je prijavljena Evroligi, tražeći primenu odgovarajućih zakonskih mera, a posebno suspenziju registracije igrača u beogradskoj Crvenoj zvezdi, kako bi se zadržao integritet takmičenja.

4. Konačno, ako se prethodni dogovori ne ispune u traženim rokovima, Baskonija će nastaviti sa izvršavanjem odgovarajućih pravnih radnji, u obrani do krajnjih granica svojih prava, kako protiv Igrača tako i protiv Crvene zvezde kao solidarno odgovorne za navedeno ponašanje u skladu sa regulatornim propisima Evrolige, naveli su iz španskog kluba

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari