Belgija postala noćna mora Srbije 1foto: Starsport

Posle poraza u Monsu, košarkaška reprezentacija Srbije izgubila utakmicu i u Nišu, umanjivši šanse za učešće na Mundobasketu.

Posle odigrana dva minuta meča u prvobitnom – nedeljnom terminu, vođstva gostiju od 3:6, jednosatnog prekida zbog nestanka struje, pomeranja utakmice za jedan dan, tvrdnji našeg rivala da se večeras neće pojaviti na parketu i promene te odluke, na intervenciju s košarkaškog planetarnog vrha, reprezentacije Srbije i Belgije sastale su se u Nišu u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a bodovi su završili na kontu selekcije sa Zapada – 73:74 (21:23, 17:15, 22:15, 13:21). Umesto da joj se revanšira za poraz i popravi šanse za odlazak na Svetsko prvenstvo sledeće godine, naša se propisno obrukala i otišla veliki korak unazad u trci za takmičenje 2023. godine.

Prva četvrtina pripala je protivniku Orlova, što zahvaljući njegovoj preciznosti sa distance, što vrlo problematičnom branjenju domaćina. Svaka dobra akcija i lep poen našeg brzo su bivali anulirani, najviše na žalost najagilnijih Vanje Marinkovića i Bobana Marjanovića, pa je ekipa Svetislava Pešića uprskala više minimalnih vođstava (7:6, 13:11, 19:16, 21:20) i s minusom ukoračila u drugu deonicu.

Nastavljajući da greši, ovog puta više u napadu. Ponovo je češće bežala protivniku (od 28:26 do 35:31) nego što je bio obrnut slučaj, međutim, u finišu je morala da sustiže tuđu prednost i još bude zadovoljna egalom pred veliku pauzu (38:38). Tome su najviše kumovali neorganizovanost, brzopletost i loši šuterski izbori pod košem na napadanoj polovini „Čaira“.

Naš selektor je smatrao i usled problematičnog sudijskog kriterijuma, tj. nesviranih prekršaja (najviše na Marjanoviću), pa je u jednom trenutku burnije reagovao, a arbitri mu svirali tehničku grešku. Belgijanci su, na drugoj strani, terali po svome i to bez preteranog respekta prema imenu i tradiciji Orlova, baš kao u svom Monsu, kada su iskoristili pad u igri rivala i u drugom krugu trke za Mundobasket, zimus, upisalu jednu od (njima) najzvučnijih pobeda. Srećom po višestukog strelca Borišu Simanića i ostale ne u toj meri da bi saterali naš tim u ćošak.

Trećih 10 minuta odvijali su se po istom scenariju, Srbija je sitno bežala, a Belgija joj stalno disala za vratom, ne dajući da razlika postane osetnija. S tim da je u jednom momentu, posle odlične odbrane, pa onda dva izborena i iskorišćena slobodna bacanja najraspoloženijeg Marinkovića, plus otišao na 6 (49:43). Palicu je zatim preuzeo Aleksa Avramović, a njegovi koševi i sigurnija završnica tog dela meča učinili da se lakše diše pred zadnju četvrtinu (60:53).

Viši nivo košarke i mirnoća skopčana sa obećavajućim rezultatskim kapitalom opustili su ruke momaka u beloj opremi, a Dejan Todorović, Marjanović i Ognjen Jaramaz su potpisivali dvocifrenu zalihu u nastavku (63:53, 65:55, 71:61). Ali, avaj… Umesto da bace u nokdaun rivala ili makar mirno čuvaju stečeno dozvolili su mu neverovatnu košgetersku seriju. Još kada je Emanuel Lekont ušao u srce reketa i pogodio uz faul, za prokret od 71:72, publika je zanemela od šoka. Što na promašaje onih zbog kojih su dva puta došli na isto mesto u 48 sati, što zbog, malo je reći, porozne defanzive u prelomnom periodu. A, kada se nagomila toiliko loših stvari onda je to idealna podloška za još jedan rezultatski šamar.

Nije Nemanji Bjelici i ostalim Karijevim izabranicima za utehu ni to što su ranije obezbedili drugi krug, jer u njega prenose samo jednu pobedu, obzirom da u prethodnon nijednom nisu znali da izađu na kraj sa Belgijom, a meru im je uzela i Letonija. Večerašnji ishod mogao bi da bude možda i odlučujući detalj u konačnom raspletu na tabeli novoformirane Grupe I, jer Srbija sada ima lošiji međusobni skor sa rivalima iz prve faze, odnosno dve pobede manje za Letonijom i recku zaostatka za Belgijom. To jest, do kraja razigravanja mora da dobije svih šest utakmica – sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom – pošto će samo samo tri od šest reprezentacija obezbediti vizu za SP.

 Što u ovom trenutku ne izgleda naročito realno, posle dve loše partije i dva poraza u poslednja četiri dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari