Belgijsko "minsko polje" 1Košarkaška reprenzetacija Srbije foto STARSPORT

U svojoj vrhunskoj trenerskoj karijeri Svetislav Pešić na prstima jedne ruke može da nabroji mečeve u kojima je njegova ekipa primila 100 poena. Da sve bude još čudnije, njegov tim je na jednom takvom meču i pobedio i to u duelu koji se može ispostaviti suštinski važnim na kraju kvalifikacija za plasman na naredno Svetsko prvenstvo (101:100).

Košarkaši Srbije su pogotkom Marka Jagodića Kuridže sa slobodnih bacanja u poslednje tri sekunde matirali sjajne Letonce, koji su „orlovima“ ubacili čak 16 trojki na 47 odsto uspešnosti, upisavši čak 23 timske asistencije.

Neće uspeti Teodosić i saigrači ni da se „opasulje“ od krajnje čudne utakmice, a već u nedelju očekivaće ih izuzetno teško gostovanje Belgiji (15.30) na kraju prvog kvalifikacionog „prozora“.

Sistem koji je nepravedan za one najbolje evropske reprezentacije doveo je do toga da selekcija Belgije kod stručnog štaba Srbije može proizvesti pravu nesanicu.

Za tim koji je po okupljanju imao tri-četiri zajednička treninga pred meč sa Letonijom i koji sa sigurnošću ne može da ima uvid u reprezentativni potencijal brojnih kandidata, gostovanja poput nedeljnog predstavljaju prava „minska polja“.

U prethodnom kvalifikacionom ciklusu, ali za Evropsko prvenstvo, Srbija je gubila od Gruzije i crvenela na gostovanju Švajcarskoj.

Nalik svom prethodniku, sa identičnim problemima suočava se i selektor Pešić.

Videlo se protiv Letonije da je tim raštimovan i da u odbrani postoji očigledna diskomunikacija.

Jesu Letonci pogađali i neke neverovatne šuteve sa sedam-osam metara ali je tačno i to da su samo u prvoj deonici ubacili 33 poena, u poslednjoj 25 i da su njihovi bekovi isuviše lako probijali na perimetru i tako stvarali višak, ciljano šutirajući sa distance.

– Karakter, hemija, timski duh, to su najvažniji detalji u daljem razvoju ovog, novog projekta. Već u nedelju nas čeka utakmica u Belgiji, ovo je za nas početak novog olimpijskog ciklusa, ali zadovoljava način na koji smo pobedili, sa ozbiljnim karakterom u trećoj i poslednjoj četvrtini. Pokazali smo veru da možemo da pobedimo – naglasio je selektor Pešić.

Belgijance sa klupe predvodi Dario Đerđa, hrvatski stručnjak koji je prethodno više od jedne decenije radio u tamošnjoj klupskoj košarci.

Sem Van Rosom, plejmejker Valensije, njihov je najbolji i najiskusniji igrač. Belgijanci imaju još neke pojedince koji nastupaju u respektabilnim inostranim klubovima poput Ismaela Bakoa, centra španske Manrese u koju je letos stigao iz Asvela, kao i njegovog vršnjaka i kolege iz centarske linije Hansa Vanvijna, koji je član Saragose.

Veoma neugodan je i plejmejker Hapoel Jerusalima, Retin Obašohan koji je fizički veoma snažan i umešan u igri jedan na jedan.

Belgija je na startu kvalifikacija bila ubedljiva u Slovačkoj i protiv Srbije je planski radila na pripremanju „zapaljivog“ ambijenta.

– Biće teška utakmica, rasprodali su malu dvoranu koju su sigurno namerno birali. Naučili su oni nešto od nas po pitanju organizacije utakmica iz vremena kada smo imali veliku državu, kada smo mi igrali mečeve u malim dvoranama pa protivnici nisu znali gde udaraju. Treba od nas da uče druge, košarkaške stvari, ne to – našalio se selektor Pešić.

Evroligaši još u magli

Nije Svetislav Pešić odustao od  ideje da u Belgiji sastav bude pojačan nekim evroligašem, prevashodno Vasilijem Micićem i Filipom Petruševim iz Efesa. Nada tinja i kada je Nemanja Nedović u pitanju, međutim više bi trebalo da se zna tokom sutrašnjeg dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari