Benzema osuđen zbog ucene Matjea Valbuene 1Foto: EPA-EFE/Alex Pantling / POOL (RESTRICTIONS: For editorial news reporting purposes only. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)

Šala ili ne; samo „savetodavni“ pristup prema kolegi iz reprezentacije, tek, Karima Benzemu mnogi bi mogli da upamte po tome što je danas i zvanično osuđen za krivično delo, nego li po fenomenalnoj fudbalskoj karijeri. Naime, reprezentativac Francuske i fudbaler Real Madrida osuđen je na uslovnu zatvorsku kaznu od 12 meseci i novčanu globu u iznosu od 75 hiljada dolara zbog učešća u pokušaju ucene nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije Francuske, Matjea Valbuene.

Cela afera dobila je na medijskoj pažnji kada se pojavila priča o snimku seksualnog odnosa Valbuene sa nepoznatom devojkom. Petorica okrivljenih, među kojima je bio i sam Benzema, osumnjičeni su bili za pokušaj ucene. Preko napadača Real Madrida pokušali su da od Valbuene iznude popriličan novčani iznos a da se u suprotnom pomenuti kompromitujući snimak ne pojavi u javnosti.

Valbuena nije časio ni časa, čitav slučaj prijavio je policiji, a slučaj je nedugo zatim i medijski propraćen. Tadašnji selektor Francuske, koji i danas obavlja istu funkciju, Didije Dešan automatski je Benzemu izbacio iz reprezentacije.

Napadač ponikao u Lionu propustio je Svetsko prvenstvo u Rusiji na kojem su Francuzi osvojili zlato, međutim u nedostatku vrhunskih centarforova, Dešan je nedavno vratio Benzemu u reprezentaciju.

Karim je pokušao da relativizuje svoju očiglednu krivicu pričom da je samo pokušao da posavetuje Valbuenu, što je Matje sa indignacijom demantovao.

Sud je utvrdio da Benzema zaista nije imao finansijski interes u celoj priči niti da je znao da vrši krivično delo, sve zbog prijateljstva sa Karimom Zenatijem, prijateljom iz detinjstva, osuđivanim prestupnikom, koji je osuđen na 15 meseci zatvora i kaznu od 3.000 evra.

Osim njega, tužilaštvo je teretilo Aksela Anjoa, kome je Valbuena poverio telefon s kog su skinuti sninmci, Mustafu Zuauija, koji je navodno uvezao celu ekipu ucenjivača, pa Junesa Uasa, koji je telefonom kontaktirao fudbalera da popričaju oko snimka. Uas je osuđen na 18 meseci, Anjo na dve godine, a Zuaui na dve i po zbog čega će on verovatno jedini zaista i završiti iza rešetaka.

Golgeter Reala će  imati pravo žalbe na prvostepenu presudu i sve dok proces traje ovaj postupak neće imati uticaja na njegov status u klubu, pa ni reprezentaciji Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari