Beograd će 26. i 27. septembra biti domaćin Evropskog prvenstva za juniore u veslanju 1Foto: Veslački savez Srbije

„Zbog pandemije koronavirusa mnoga velika sportska nadmetanja su otakazna ili odložena, računajući i Olimpijske igre, ali zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, upravo će veslanje biti sport koji će otvoriti vrata Srbije jednom velikom međunarodnom takmičenju kakav je šampionat Evrope“, navodi se u saopštenju VSS.

Na Evropskom prvenstvu za juniore u veslanju će, prema trenutnom stanju prijava, učestvovati 426 veslača i veslačica iz 27 evropskih zemalja, a boriće se za medalje u 14 disciplina.

Najviše prijava stiglo je iz Rusije i Rumunije, koje će imati predstavnike u 13 disciplina, a slede Francuska sa učesnicima u 10 i Srbija sa učesnicima u devet disciplina.

Veslački savez Srbije će, kao organizator takmičenja, sprovesti sve propisane mere u borbi protiv kovida-19 u skladu sa preporukama i merama Vlade Srbije i Planom prevencije Evropske veslačke konfederacije, navedeno je u saopštenju.

Svetska veslačka federacija (FISA) je, podržavajući održavanje ovog takmičenja u Srbiji, istakla da je, zbog pandemije kovida-19, Evropsko prvenstvo u Beogradu tek drugo međunarodno takmičenje ovakvog ranga na vodi u svetu ove godine, navodi VSS i podseća da je, pre ovog EP, početkom septembra održan šampionat Evrope za mlađe seniore – do 23 godine, u nemačkom Duizburgu.

Srbiju će 26. i 27. septembra na Adi Ciganliji predstavljati osam posada, a prve trke na Evropskom prvenstvu za juniore u Beogradu počinju u subotu, u 9.30 časova.

Nedelja, 27. septembar, rezervisana je najpre za polufinala od devet časova, dok su od 11 na programu C finala (za plasman od 13. do 18. mesta).

Trke B finala -za plasman od 7. do 12. mesta, biće veslane od 11.30, dok su najznačanije trke, one za raspodelu medalja, na programu od 12.26 časova, da bi tačku na šampionat Evrope stavili muški osmerci, finalom
koje počinje u 15 časova, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari