Beogradski maraton: Od "atrakcije" svi peru ruke 1Foto: Beogradski maraton (arhiva)

Pre održavanja jubilarnog 30. Beogradskog maratona, na kome je po najavama trebalo da učestvuje 8.000 ljudi, Evropska atletska asocijacija (EAA) povukla je svoju podršku ovom događaju zbog dugovanja prema bivšim učesnicima.

Nezvanična vest da se „Beogradski maraton“ suočava sa poteškoćama pojavila se u medijima pre tri dana, a zvanična potvrda stigla je danas od šefa odeljenja Komunikacija EAA, Džejmsa Maligena, koji je u izjavi za N1 kazao da je EAA „suspendovala podršku i promociju trke“ zbog dugovanja prema bivšim učesnicima.

– Evropska atletika u septembru prošle godine postala je svesna da postoje odre|eni problemi u vezi sa dugovanjima Beogradskog maratona. Tada smo suspendovali podršku i promociju trke sa naše strane. Sada smo Beogradski maraton izbrisali i iz Kalendara EAA predstojećih događaja. I suspenzija dalje promocije od strane Evropske atletike, ali i nenavođenje trke u Kalendaru ostaju na snazi sve dok ne dobijemo čvrste dokaze da su problemi rešeni – kazao je Miligen za N1 dodajući da se čeka povratna informacija iz privatnog preduzeća Beogradski maraton.

U kabinetu gradonačelnika Danasu je rečeno da je Beogradski maraton dobijao novčanu podršku od Grada do 2014, „ali da je i uprkos tome upao u finansijske probleme“, te da od tada ne dobija nikakav novac.

Te godine, pred održavanje 27. Beogradskog maratona, Siniša Mali kao predsednik Privremenog organa grada Beograda potpisao je Protokol o saradnji u organizacije te manifestacije sa tadašnjim predsednikom preduzeća „Beogradski maraton“ Aleksandrom Sašom Đorđevićem, koji je podrazumevao samo podršku javnih komunalnih preduzeća. Već u januaru naredne godine, potpisan je novi, petogodišnji sporazum o saradnji. Odgovor na pitanje da li se Grad tada obavezao da manifestaciju pomaže i finansijski, od gradskog Sekretarijata za sport i omladinu nismo dobili.

Pred prošlogodišnji maraton Siniša Mali nije krio da će grad učestvovati u finansiranju.

– Videćemo koliko će Beograd moći da izdvoji novca da pojačamo nagradni fond jer i to doprinosi pove}anju prihoda od turizma u maratonskim danima – rekao je Mali. On je dodao i da je „prošlogodišnji maraton doneo Gradu prihod od 10.000.000 evra, kroz promociju i PR, boravak gostiju u hotelima i njihovu vanpansionsku potrošnju“.

Na drugoj strani Ministarstvo omladine i sporta je 2014. godine izdvojilo sedam miliona dinara za ovaj događaj, 2015. namenjeno je 5.4 miliona, a ove godine četiri miliona dinara. Ovi iznosi uplaćivani su Atletskom savezu Srbije koji ih je potom prosleđivao Maratonu. U medijima se međutim pojavila informacija da je ASS odbio da bude finansijski posrednik u ovom aranžmanu. U ASS-u nam je rečeno da ne žele da komentarišu ništa u vezi s Beogradskim maratonom.

Na telefon se danas nije javljao ni direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić, od koga smo želeli da saznamo kolika ukupno dugovanja ova firma ima prema bivšim učesnicima, kao i kolika potraživanja, koja su navodno „višestruko veća od obaveza“. Beogradski maraton je u saopštenju demantovao navode medija da je toj manifestaciji Evropska atletika (EA) „oduzela licencu“.

Podsetimo, te 2013. gradski sekretar Aca Kovačević je izjavio da su dugovanja koja ima „Beogradski maraton“ d.o.o., 90.000 dolara inostranog duga i 2.100.000 dinara prema domaćim partnerima, loša po imidž grada, te da je to razlog iz kog se prekida saradnja sa ASS, a organizacija trke se poverava Atletskom savezu Beograda, instituciji koja se i finansira iz budžeta grada. Te godine Grad je Maratonu prebacio osam miliona dinara, republika pet miliona, a prethodne od grada je dobio osam miliona dinara kao i 20 miliona za Trku zadovoljstva.

Gubitak i 2015. godine

Finansijski izveštaj preduzeća Beogradski maraton doo objavljen na sajtu APR pokazuje da je ova kompanija u 2015. zabeležila gubitak od 1.55 miliona dok je u 2014. bilo u plusu 4.2 miliona. Prema dokumentu iz 2015. godine, najviše novca je otišlo na proizvodne usluge (13.3 miliona), odnosno zarade zaposlenih (8.7 miliona) dok je najviše sredstava dobijeno od prodaje proizvoda i usluga (27.1 milion).

Iznosi donacija i za 2014. i 2015. godinu Beogradskom maratonu identični su sredstvima koja su dobijena od Ministarstva omladine i sporta (5.3 i sedam miliona dinara), pa je tako MOS jedini koji im je pomagao prema finansijskim dokumentima. Spisak sponzora ovogodišnjeg maratona obuhvata: Asics, Uniqa, Koka-Kola, SBB, Idea, Polimark, Štark…. Cena prijave za domaće učesnike maratona ove godine košta od 1.800 do 4.200 dinara, odnosno od 25 do 45 evra za strane u zavisnosti od vremena prijave.

Neisplaćena Amerikanka: Direktor se izvinjavao

Svedočenja o neisplaćenim nagradama učesnicima na Beogradskom maratonu mogu se pročitati na internetu. Tako Džejmi Marti, koja je trčala u Beogradu 2009. godine na svom blogu „Run away fast“, 2010. piše da iako je trebalo da dobije nagradu od 2.000 evra za osvojeno četvrto mesto, novac nije legao na njen račun zbog čega se bezuspešno obraćala organizatorima. Tek pošto je poslala mejl Svetskoj atletskoj federaciji žaleći se zbog kašnjenja u isplati, dobila je poziv od direktora maratona Dejana Nikolića koji joj se izvinio. „Dejan je objasnio da su sponzori povukli donacije za 2009. godinu, i da nemaju način da isplate nagrade. Rekao je da mu je žao što me nije obavestio…“, piše Marti.

Vest da je manifestacija koja se godinama predstavlja kao brend prestonice u ozbiljnim problemima naišla je na ćutanje među gradskim zvaničnicima – u kabinetu gradonačelnika Beograda Siniše Malog Danasu je rečeno da „s obzirom da je Beogradski maraton privatna firma, Grad nema nikakve veze sa njim“, dok iz gradskog Sekretarijata za sport i omladinu nismo dobili nikakav komentar. Istovremeno, u Ministarstvu omladine i sporta, koje je prethodnih godina u različitim iznosima pomagalo ovu manifestaciju preko Atletskog saveza Srbije, kažu da čekaju sve potrebne informacije da bi mogli da komentarišu novonastalu situaciju. Iz MOS-a takođe dodaju da je utrošak sredstava koji je Beogradski maraton dobijao prethodnih godina pravdan na odgovarajući način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari